Από τα τέλη Ιουνίου, περισσότεροι από 200 ατμιστές έχουν νοσηλευτεί με σοβαρή αναπνευστική ασθένεια. Τρεις από αυτούς πέθαναν με το θάνατό τους να θεωρείται πως συνδέεται με τις συσκευές ή τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποίησαν.
Το άτμισμα ήταν ο μόνος συνδετικός κρίκος των περιπτώσεων που νοσηλεύτηκαν, που είχαν εντοπίσει οι ειδήμονες της υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά τώρα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πιστεύει ότι έχει βρεθεί μια νέα ένδειξη που συνδέει αυτές τις περιπτώσεις: το οξικό άλας της βιταμίνης Ε.
Η βιταμίνη Ε είναι παρούσα σε πολλά τρόφιμα, από αμύγδαλα έως ελαιόλαδο. Η οξεική της μορφή, εν τω μεταξύ, προσλαμβάνεται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής και χρησιμοποιείται τοπικά σε λοσιόν και δερματικές θεραπείες.
Οι ερευνητές της FDA δήλωσαν ότι βρήκαν τη χημική ουσία σε δείγματα προϊόντων που χρησιμοποιούνταν από ασθενείς που είχαν εμφανίσει την ασθένεια σε όλες τις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου επισημαίνοντας ότι είχε βρει πολύ υψηλά επίπεδα αυτής της μορφής της βιταμίνης Ε, σε σχεδόν κάθε δείγμα κάνναβης που ανέλυσε στο πλαίσιο της δικής του έρευνας για την ασθένεια. Σημειώνεται πως αναφέρεται στα δείγματα του προϊόντος ατμίσματος που βρέθηκε πως περιείχαν κάνναβη,
Η μορφή οξικού άλατος της βιταμίνης Ε ενώ μπορεί να είναι ασφαλής για εφαρμογή στο δέρμα η σε συμπλήρωμα, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι για όσα προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα όταν εισπνέεται με το άτμισμα.
«Δεν εξετάσαμε την τοξικότητα της βιταμίνης Ε στους πνεύμονες» δήλωσε η ερευνήτρια Laura Crotty Alexander στην Washington Post. «Οι πνεύμονες έχουν σχεδιαστεί για την ανταλλαγή μορίων αερίου και δεν είναι σχεδιασμένoi να εκτίθενται σε άλλες χημικές ουσίες», λέει.
Όμως, ενώ ο προσδιορισμός οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ αυτών των περιπτώσεων είναι χρήσιμος, οι αρμόδιοι της υγειονομικής περίθαλψης σημειώνουν ότι η λύση για το μυστήριο που περιβάλλει την μυστηριώδη ασθένεια των πνευμόνων και το άτμισμα είναι ακόμη μακριά.
«Καμία ουσία, συμπεριλαμβανομένης της μορφής αυτής της βιταμίνης Ε, δεν έχει ταυτοποιηθεί σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του FDA Michael Felberbaum. «Είναι σημαντικό πως η ταυτοποίηση οποιωνδήποτε ενώσεων που υπάρχουν στα δείγματα, αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ αλλά δεν θα απαντήσει απαραιτήτως σε ερωτήσεις σχετικά με την αιτιότητα».
Mε πληροφορίες από Futurism
σχόλια