Στις διαδηλώσεις του κόσμου πρωταγωνιστές αποδεικνύεται πως δεν είναι μόνο οι άνθρωποι, αλλά καμιά φορά και οι σκύλοι. Όπως άλλοτε η Αθήνα, έχει και η Χιλή το δικό της «Λουκάνικο», το σκύλο που συντρόφευε τους διαμαρτυρόμενους στα χρόνια της κρίσης.
Από τότε έως σήμερα ο τετράποδος αντάρτης παραμένει σύμβολο αγώνα των Χιλιανών. Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την κυβέρνηση Πινιέρα, η Χιλή βρίσκεται σε κοινωνική αναταραχή, με εκατομμύρια πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κοινωνική ανισότητα και αξιώνοντας πολιτική αλλαγή.
Οι ογκώδεις αυτές διαδηλώσεις είναι οι τελευταίες σε μία σειρά κινητοποιήσεων την τελευταία δεκαετία που έχουν συνταράξει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις 2011-2013 ανέδειξαν ως πρωταγωνιστή στον αγώνα των φοιτητών για δωρεάν εκπαίδευση, τον Negro Matapacos (ή, ελληνιστί, «μαύρος φονιάς μπάτσων»), έναν αδέσποτο μαύρο σκύλο με κόκκινη μπαντάνα στο λαιμό που συχνά συνόδευε τους διαδηλωτές, πολλές φορές προστατεύοντάς τους από την επιθετικότητα των αρχών. Θεωρούμενος από τον κόσμο ως σύμβολο της εργατικής τάξης, ο Matapacos εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010, λίγο αφότου οι φοιτητές είχαν ξεκινήσει να κινητοποιούνται.
Οι νεαροί διαδηλωτές τον θεωρούσαν ως τον πιστό σύντροφό τους που άντεχε τα δακρυγόνα και τις ρίψεις νερού και που γάβγιζε, αγρίευε, επιτίθετο αν χρειαζόταν στους αστυνομικούς. Μέσα σε λίγα χρόνια, είχε γίνει μόνιμος στις διαδηλώσεις, με τα τρικάκια της εποχής εκείνης να τον μνημονεύουν. Για τους καλλιτέχνες, ο Matapacos γρήγορα εξελίχθηκε έναν, αν και τετράποδο, Χιλιανό λαϊκό ήρωα, ένα «επαναστάτη» σε μαύρο και κόκκινο, που πρωταγωνιστούσε στις εμπνεύσεις τους κάθε μορφής, πόστερ, σημαίες, γκράφιτι. Ο αγαπημένος σκύλος των κατά καιρούς εξεγερμένων πέθανε το 2017.
Ο μύθος του, όμως, εξακολουθεί να εμπνέει σε καιρούς δύσκολους για τους Χιλιανούς. Σήμερα, ο σκιτσογράφος Μαλντίτο Περίτο, μάλιστα, αξιοποίησε τη διαχρονική δημοτικότητα του σκύλου, τον οποίο εμφανίζει στο σκίτσο του να πηδά τα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων, καλώντας τον κόσμο να μην πληρώνει.
Ακόμη και τώρα, αφίσες, κάρτες και πόστερ με λογής μηνύματα – όπως «Ήμουν κι εγώ εκεί» ή «Εις μνήμην» – για τον Matapacos εξακολουθούν να φιγουράρουν σε τοίχους. Η φήμη του, μάλιστα, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του, αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι μεταδοτική και... διεθνής. Την περασμένη εβδομάδα, αυτοκόλλητα με τη μορφή του Matapacos έκαναν την εμφάνισή τους στο Μπρούκλιν, σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
La Marcha Más Grande de Chile, con Negro Matapacos en el 💓🐾 pic.twitter.com/gyxuZNeKF8
— Claudia Ruiz (@PsicoClaudia) October 25, 2019
σχόλια