Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ - Οι απειλές της Τουρκίας και η στάση της Ρωσίας

Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ - Οι απειλές της Τουρκίας και η στάση της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Ο Χαλίφα Χάφταρ απέρριψε τη ρωσοτουρκική πρόταση για εκεχειρία, η οποία διατυπώθηκε μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη και οι δυνάμεις του φαίνεται να πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ που εδρεύουν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, με τη βοήθεια ένοπλων πολιτοφυλακών.

Η ανακοίνωση του Χάφταρ χαιρέτισε «την απόπειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναζητήσει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη. Παρ' όλα αυτά, η μάχη μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που κατέλαβαν την Τρίπολη και έλαβαν την υποστήριξη κάποιων χωρών, θα συνεχιστεί έως το τέλος». Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της κυβέρνησης του Φαγέζ Σαράζ στην Τρίπολη.

Η Ρωσία αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σαράζ αλλά στηρίζει τον Χάφταρ από κοινού με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή περίπου 1.000 ατόμων, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο Χάφταρ φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο του, έχοντας καταλάβει το λιμάνι της Σύρτης, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Τρίπολης από το 2016.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο σύμβουλος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, Μάθιου Μπράιζα, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λιβύη είναι ασαφής και ότι η στάση της χώρας μπορεί να αλλάξει ριζικά με ένα μόνο τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Μπράιζα, πολλοί στην Ουάσιγκτον θα προτιμούσαν να παραμείνουν οι ΗΠΑ ουδέτερες και να πιέσουν για εκεχειρία, ευνοώντας ελαφρά την κυβέρνηση της Τρίπολης. Από την άλλη πλευρά σημείωσε ότι ο Χαλίφα έζησε στις ΗΠΑ επί δύο δεκαετίες αφότου απέτυχε στην απόπειρα ανατροπής του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ως εκ τούτου «έχει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον».

 

 

 

 

Η θέση της Τουρκίας: Θα στείλουμε ναυτικό, πεζικό και αεροπλάνα εάν «πέσει» η Τρίπολη

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην απόρριψη του ρωσοτουρκικού καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν πληροφορίες ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η προέλαση του Χάφταρ και απειληθεί η κυβέρνηση Σαράτζ, τότε η Τουρκία δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το ναυτικό, την αεροπορία και τις δυνάμεις ξηράς.

Η οργισμένη αντίδραση των Τούρκων αξιωματούχων έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Χάφταρ του καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τις 12 Ιανουαρίου. Ο Χάφταρ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο συζήτησε, επί σχεδόν τρεις ώρες, τις εξελίξεις στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Την τελευταία στιγμή, χθες πάντα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ακύρωσε την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Χάφταρ.

Με πληροφορίες από Reuters/AP/Καθημερινή

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: «Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη» κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Τι αποκαλύπτουν βασιλικοί συντάκτες για την σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τη χριστιανική θρησκεία - Πότε θα πραγματοποιήσει νέα δημόσια εμφάνιση η μέλλουσα βασίλισσα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ