ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακυρώνει διάταγμα του Κλίντον και καθιερώνει τα αγγλικά ως μόνη επίσημη γλώσσα

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακυρώνει διάταγμα του Κλίντον και καθιερώνει τα αγγλικά ως μόνη επίσημη γλώσσα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Σάββατο εκτελεστικό διάταγμα το οποίο καθιερώνει τα αγγλικά ως την επίσημη γλώσσα στις ΗΠΑ, με στόχο να «προάγει την ενότητα» της χώρας.

«Είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να ορίσει μία – και μόνο μία – επίσημη γλώσσα», υπογραμμίζεται στο διάταγμα «τιμώντας τη μακρά παράδοση πολύγλωσσων Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι έμαθαν αγγλικά και τα δίδαξαν στα παιδιά τους», όπως αναφέρει. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί «στην προαγωγή της ενότητας και τη διατήρηση κοινής αμερικανικής κουλτούρας για όλους τους πολίτες» της χώρας, επισημαίνεται.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν καθιερώσει επίσημη γλώσσα μέχρι σήμερα. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ακυρώνει εκείνο που είχε υπογράψει το 2000 ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, το οποίο είχε στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση «πολιτών με περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας» στις δημόσιες υπηρεσίες.

Πλέον, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες γλώσσες πλην της αγγλικής, αλλά θα εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια.

Στο παρελθόν, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καθιέρωση επίσημης γλώσσας στις ΗΠΑ είχαν απορριφθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μιλούν ισπανικά στο σπίτι τους, σύμφωνα με επίσημα δημογραφικά στοιχεία του 2023.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Google, Σεργκέι Μπριν: 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, «το γλυκό σημείο παραγωγικότητας»

Διεθνή / Google, Σεργκέι Μπριν: 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, «το γλυκό σημείο παραγωγικότητας»

Εάν οι εργαζόμενοι δούλευαν σκληρότερα και ήταν στο γραφείο περισσότερο, η εταιρεία θα μπορούσε να φτάσει σε μια σημαντική ανακάλυψη τεχνητής γενικής νοημοσύνης, δήλωσε ο συνιδρυτής του τεχνολογικού γίγαντα
LIFO NEWSROOM
Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

Διεθνή / Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

«Είμαστε όλοι στο πλευρό σας» είπε ο Στάρμερ στον Ζελένσκι - Σε εξέλιξη στο Λονδίνο η σύσκεψη Ευρωπαίων για το ουκρανικό, παρουσία Καναδά, Τουρκίας και ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM