Μπιλ Γκέιτς: Πώς πρέπει να αντιδράσουμε στον κοροναϊό -Και να προετοιμαστούμε για την επόμενη επιδημία

Μπιλ Γκέιτς: Πώς πρέπει να αντιδράσουμε στον κοροναϊό -Και να προετοιμαστούμε για την επόμενη επιδημία Facebook Twitter
Οι προτάσεις του Μπιλ Γκέιτς για τον νέο κοροναϊό και τις επιδημίες (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Μπιλ Γκέιτς καλεί τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσουν αλλά και να οργανωθούν, τόσο για να αντιμετωπιστεί ο νέος κοροναϊός, όσο και προκειμένου να προετοιμαστεί ο πλανήτης για μια πανδημία.

«Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ηγέτες τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τονίζει ο Μπιλ Γκέιτς, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για το θέμα.

«Σε κάθε κρίση οι ηγέτες έχουν δύο εξίσου σημαντικές ευθύνες: να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα και να αποτρέψουν να ξανασυμβεί», επισημαίνει ο δισεκατομμυριούχος, σε άρθρο του στο New England Journal of Medicine. Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς έχει ήδη ανακοινώσει ότι διαθέτει 100 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο νέος κοροναϊός.

Ο Μπιλ Γκέιτς επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο, τονίζουν ότι το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πότε θα υπάρξει μια πανδημία που θα συναγωνίζεται την ταχύτητα και τη σφοδρότητα της ισπανικής γρίπης. «Την προηγούμενη εβδομάδα ο COVID-19 άρχισε να συμπεριφέρεται σαν το παθογόνο που εμφανίζεται μια φορά τον αιώνα, για το οποίο ανησυχούσαμε», γράφει, και σε αρκετά σημεία στο άρθρο του κάνει λόγο για πανδημία, όρο που αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αναλύοντας τη σοβαρότητα του νέου κοροναϊού, ο Μπιλ Γκέιτς επισημαίνει ότι πρώτον μπορεί να σκοτώσει και υγιείς ενήλικες πέρα από τους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και δεύτερον ότι μεταδίδεται σχετικά δραστικά, ακόμη και από ανθρώπους με ήπια ή δίχως καν συμπτώματα. «Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί από ότι ο SARS», επισημαίνει.

Βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες

Ο Μπιλ Γκέιτς τονίζει ότι οι πιο πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη «με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα να προετοιμαστούν για αυτή την πανδημία. Τα συστήματα υγείας σε πολλές από αυτές τις χώρες είναι ήδη στα όριά τους και ένα παθογόνο όπως ο νέος κοροναϊός μπορεί γρήγορα να τα "πνίξει". Βοηθώντας χώρες στην Αφρική και τη νότια Ασία να προετοιμαστούν τώρα, μπορούμε να σώσουμε ζωές και να επιβραδύνουμε την παγκόσμια κυκλοφορία του ιού».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εργασία για τις θεραπείες και τα εμβόλια για τον COVID-19, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα σε αυτό τον τομέα, για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

Πώς θα προετοιμαστούμε για την επόμενη επιδημία

Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Γκέιτς τονίζει την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες συστημικές αλλαγές, προκειμένου ο κόσμος να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά, όταν φτάσει η επόμενη επιδημία.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να βοηθήσουμε τις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα να ενισχύσουν τα πρωτοβάθμια συστήματα υγείας. Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει στην επιτήρηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης δεδομένων για κρούσματα, που είναι απευθείας προσβάσιμη από τους σχετικούς οργανισμούς και με κανόνες που απαιτούν οι χώρες να μοιράζονται τις πληροφορίες που έχουν.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε λίστες εκπαιδευμένου προσωπικού, που είναι προετοιμασμένοι να διαχειριστούν μια επιδημία αμέσως, όπως και μια λίστα με προμήθειες σε απόθεμα που θα αποστέλλονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να μπορεί να αναπτύσσει ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και αντιικά, να εγκρίνονται, να παραδίδονται δισεκατομμύρια δόσεις μέσα σε λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη ενός γρήγορα κινούμενου παθογόνου. Αυτή είναι μια δύσκολη πρόκληση, με τεχνικά, διπλωματικά και οικονομικά εμπόδια, ενώ απαιτεί τη συνεργασία ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς. Αλλά όλα αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν», είναι μερικές από τις προτάσεις που κάνει ο Μπιλ Γκέιτς.

Η χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, αναγνωρίζει ότι απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια, τόσο για τα εμβόλια όσο και για τη βελτίωση της επιτήρησης των ασθενειών και της αντίδρασης σε αυτές. Και υπογραμμίζει ότι πρέπει ο κρατικός τομέας να συνδράμει τον ιδιωτικό.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν, σαν παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, την κατασκευή εγκαταστάσεων που μπορούν να παράγουν εμβόλιο σε μερικές εβδομάδες. Τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να κάνουν εμβόλια για τα προγράμματα ρουτίνας τις φυσιολογικές εποχές και γρήγορα να επανεξοπλιστούν για παραγωγή κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Τέλος, οι κυβερνήσεις πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη διανομή των εμβολίων στους πληθυσμούς που τα χρειάζονται», προτείνει.

«Προφανώς δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολλά λεφτά. Αλλά αυτή η επένδυση απαιτείται για να επιλυθεί το πρόβλημα. Και δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει μια επιδημία- απλά δείτε πώς ο κοροναϊός έχει προκαλέσει αναστάτωση στα χρηματιστήρια, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις ανθρώπινες ζωές- είναι ευκαιρία», επισημαίνει.

«Τέλος, οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, εμβόλια και αντιικά δεν πωλούνται απλά στον μεγαλύτερο πλειοδότη. Θα είναι διαθέσιμα και προσιτά για τους ανθρώπους που είναι στην καρδιά της έξαρσης και τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τονίζει.

«Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν τώρα οι ηγέτες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καταλήγει ο Μπιλ Γκέιτς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Διεθνή / Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

«Τις επόμενες 60 μέρες ο στρατός του Λιβάνου θα αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών δικαιοδοσίας του ξανά. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί σταδιακά και οι πολίτες θα επιστρέψουν», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας

Διεθνή / Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενισχυμένος από την επέκταση του οπλοστασίου πυραύλων και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε πρόσφατα ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Η Σάρα Νετανιάχου θέλει να χαρακτηριστεί «θύμα τρομοκρατίας» επειδή τρεις άγνωστοι πέταξαν φωτοβολίδες στο σπίτι της

Διεθνή / Ισραήλ: Η Σάρα Νετανιάχου θέλει να χαρακτηριστεί «θύμα τρομοκρατίας» επειδή τρεις άγνωστοι πέταξαν φωτοβολίδες στο σπίτι της

Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, δεν προκλήθηκαν ζημιές και ούτε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε η Σάρα Νετανιάχου βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM