Η Ευρώπη έχει γίνει τώρα το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς.
Περισσότερα νέα κρούσματα και θάνατοι ανακοινώνονται στην Ευρώπη, παρά στον υπόλοιπο κόσμο αθροιστικά, εκτός της Κίνας, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τώρα αναφέρονται περισσότερα κρούσματα από ότι στην Κίνα κατά την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Έως τώρα, 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19, σε όλο τον κόσμο, ένα «τραγικό ορόσημο», επεσήμανε ο Γκεμπρεγεσούς. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 132.000, σε 123 χώρες και περιοχές. «Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότερες χώρες έχουν τώρα εθνικό σχέδιο», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο Οργανισμός έχει στείλει έως τώρα προστατευτικό εξοπλισμό σε 56 χώρες και θα ακολουθήσει αποστολή σε άλλες 28. Επίσης, έχει αποστείλει σχεδόν 1,5 δισ. διαγνωστικά τεστ σε 120 χώρες.
ΠΟΥ: Θανάσιμο λάθος να πιστεύει μια χώρα ότι δεν κινδυνεύει
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος, μόνο η ιχνηλάτηση των επαφών, μόνο η καραντίνα ή μόνο η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων. «Κάντε τα όλα αυτά», ήταν το μήνυμά του.
«Όποια χώρα κοιτά τις άλλες που αντιμετωπίζουν μεγάλη επιδημία και σκέφτεται "δεν θα συμβεί σε εμάς" κάνει θανάσιμο λάθος. Μπορεί να συμβεί στον καθένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι η ξεκάθαρη συμβουλή προς κυβερνήσεις επιχειρήσεις και άτομα είναι: προετοιμαστείτε, ανιχνεύστε, προστατεύστε, θεραπεύστε και μειώστε τη μετάδοση.
«Ο καθένας πρέπει να ξέρει τα σημάδια και τα συμπτώματα και το πώς να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους. Απομονώστε, ελέγξτε και θεραπεύστε την κάθε περίπτωση, για να σπάσετε την αλυσίδα της μόλυνσης. Απομονώστε τους αρρώστους και βάλτε σε καραντίνα τις επαφές τους. Ακόμη κι αν δεν μπορέσετε να σταματήσετε τη μετάδοση, μπορείτε να την καθυστερήσετε και να σώζετε ζωές», δήλωσε ακόμη.
σχόλια