Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί στις αστικές περιοχές της Ευρώπης μετά και την επιβολή καραντίνας λόγω του κορωνοΐού σε αρκετές χώρες.
Οι πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών, του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και της Φρανκφούρτης, σημείωσαν μείωση των μέσων επιπέδων επιβλαβούς διοξειδίου του αζώτου κατά την περίοδο 5 έως 25 Μαρτίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες του Sentinel-5.
Αυτό συμπίπτει με τα έκτακτα μέτρα για τον αυτοπεριορισμό των κατοίκων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχουν μειωθεί αισθητά οι οδικές μεταφορές, η μεγαλύτερη δηλαδή πηγή οξειδίων του αζώτου, ενώ παράλληλα έχει επιβραδυνθεί και η παραγωγή εργοστασιακών ρύπων.
Οι νέες εικόνες, που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και αναλύονται από την μη κερδοσκοπική Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), δείχνουν την μεταβαλλόμενη πυκνότητα του διοξειδίου του αζώτου, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.
Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) παρουσίασαν παρόμοια μειωμένη τάση ατμοσφαιρικών ρύπων κατά την περίοδο 16-22 Μαρτίου.
Στη Μαδρίτη, τα μέσα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 56% ανά εβδομάδα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας από την ισπανική κυβέρνηση στις 14 Μαρτίου.
Κορωνοϊός και μολυσμένες πόλεις
Το EPHA δήλωσε ότι τα άτομα που ζουν σε μολυσμένες πόλεις ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το κορωνοϊό, ωστόσο, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον «κακό αέρα» μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταπολέμηση της λοίμωξης.
«Αυτή η σχέση είναι πολύ πιθανή», δήλωσε στο Reuters ο Zoltan Massay-Kosubek, υπεύθυνος πολιτικής για τον καθαρό αέρα στο EPHA. «Αλλά επειδή η νόσος είναι καινούρια, πρέπει κάτι τέτοιο να αποδειχθεί και επιστημονικά».
Η Κίνα σημείωσε επίσης πτώση των αριθμών στον τομέα της ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου στις μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση επέβαλε καθολική καραντίνα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας, την ίδια ώρα, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου παρέμειναν σχετικά υψηλά, παρά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και έχουν κατά βάση τον άνθρακα.
Οι χώρες που άργησαν να επιβάλλουν μέτρα αυτοπεριορισμού των κατοίκων όπως η Βρετανία, φαίνεται πως μεταθέτουν τη μείωση της ρύπανσης για τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η EPHA.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠ.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια