Αίσθηση προκαλεί στις ΗΠΑ το γεγονός πως για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δημοσίως την απογοήτευσή του για τον Δρ. Άντονι Φαούτσι, τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο της κυβέρνησης ο οποίο είπε ότι περισσότερες ζωές θα είχαν σωθεί από τον κορωνοϊό, εάν η χώρα είχε επιβάλλει lockdown νωρίτερα.
Ο Τραμπ έκανε retweet μήνυμα στο Twitter το οποίο έγραφε "#FireFauci" (Απολύστε τον Φαούτσι) και απέρριψε την κριτική για αργοπορημένη απάντηση στην πανδημία που έχει σκοτώσει σήμερα περισσότερους από 22.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι ήδη γνωστή η κόντρα και πως ο πρόεδρος έχει κατά καιρούς ενοχληθεί με τον Δρ. Φαούτσι, αλλά η δημοσίευση στο Twitter το έδειξε δημοσίως και για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα.
Το μήνυμα το οποίο αναπαρήγαγε ο Τραμπ ανήκει σε μια πρώην Δημοκρατική υποψήφια του Κογκρέσου. «Ο Φαούτσι λέει τώρα ότι αν ο Τραμπ άκουγε τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες νωρίτερα, θα μπορούσε να σώσει περισσότερες ζωές. Ο Φαούτσι είπε στις 29 Φεβρουαρίου ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τον ανησυχεί και δεν αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ γενικότερα. Είναι η ώρα... #Fire Fauci.»
Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Συγγνώμη, αλλά είναι Fake News, όλα είναι καταγεγραμμένα. Απαγόρευσα την Κίνα πολύ πριν μιλήσουν οι άνθρωποι».
Οι ΝΥΤ σημειώνουν πως ο Τραμπ δεν «απαγόρευσε την Κίνα», αλλά μπλοκάρει τους αλλοδαπούς που ήταν στην Κίνα για 14 ημέρες από την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ξεκίνησε από τις 2 Φεβρουαρίου. 40.000 Αμερικανοί και άλλοι εξουσιοδοτημένοι ταξιδιώτες εξακολουθούσαν έκτοτε να εισέρχονται στη χώρα από την Κίνα.
Ο Τραμπ επανειλημμένα επισημαίνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να υπερασπιστεί τον χειρισμό της πανδημίας. Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι σύμβουλοι είχαν συντάξει έναν κατάλογο μέτρων που πίστευαν ότι θα ήταν σύντομα αναγκαία, όπως το κλείσιμο σχολείων, οι ακυρώσεις αθλητικών διοργανώσεων και συναυλιών και οι διαταγές παραμονής στο σπίτι, αλλά ο πρόεδρος δεν τα εφάρμοσε μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Ο Φαούτσι δήλωσε την Κυριακή ότι η επιβολή τέτοιων πολιτικών νωρίτερα θα είχε κάνει τη διαφορά. «Φυσικά, θα μπορούσατε λογικά να πείτε ότι εάν είχαμε μια διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη και ξεκινήσουμε τον περιορισμό νωρίτερα, θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει ζωές», δήλωσε στο CNN. «Προφανώς, κανείς δεν πρόκειται να το αρνηθεί αυτό. Αλλά αυτό που οδηγεί σε αυτές τις αποφάσεις είναι περίπλοκο. Αλλά, έχετε δίκιο. Προφανώς, εάν είχαμε, από την αρχή, κλείσει τα πάντα, μπορεί να ήταν λίγο διαφορετικό. Αλλά υπήρξε μεγάλη αντίδραση στην πρόταση για lockdown»
Ανοργάνωτο το restart του Τραμπ
Καθώς ο Λευκός Οίκος κινείται για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας από την 1η Μαΐου, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα πρέπει να συμμαχήσουν γύρω από ένα μοναδικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στους Αμερικανούς, αλλά και στις επιχειρήσεις, να λειτουργήσουν, καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται επιθετικά, σχολιάζει το POLITICO.
Αντί μιας τέτοιας κεντρικής επιδίωξης, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν εμπλακεί σε μία ουσιαστική, αλλά ανοργάνωτη προσπάθεια υποστήριξης της επιθυμίας του Αμερικανού προέδρου για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τη σταθεροποίηση των οικονομικά εύθραυστών χρηματαγορών, στο μέσον μιας εκλογικής χρονιάς.
Οι συνεχώς εξελισσόμενες συζητήσεις στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου σχετικά με το πότε, αλλά και το πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, γίνονται με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ που έχουν φτάσει τις 22.000, αλλά και τον κορονοϊό που εξαπλώνεται τόσο σε πόλεις, όσο και σε αγροτικές περιοχές.
«Θα πω αυτό: Θέλω να ανοίξω [την οικονομία] όσο το δυνατό πιο γρήγορα μπορούμε. Πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης που έγινε την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο. Όταν ρωτήθηκε με ποια δεδομένα θα λάβει τις αποφάσεις του, ο ίδιος έδειξε το κεφάλι του, λέγοντας: «Τα δεδομένα είναι εδώ. Αυτά είναι τα δεδομένα μου. Αυτό είναι που μπορώ να κάνω».