ΠΟΥ: Η άρση των μέτρων περιορισμού θα πρέπει να γίνεται σε φάσεις 2 εβδομάδων

ΠΟΥ: Η άρση των μέτρων περιορισμού θα πρέπει να γίνεται σε φάσεις 2 εβδομάδων Facebook Twitter
Μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, στη Δανία (Πηγή φωτό EPA)
0

Σταδιακά, σε φάσεις ανά δύο εβδομάδες, θα πρέπει να γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι χώρες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών, πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση, τόνισε ο ΠΟΥ.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να πληρούνται έξι κριτήρια, για την άρση των περιορισμών, ενώ ήδη χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην Ισπανία από τη Μ. Δευτέρα επετράπη σε κάποιους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στην Αυστρία άνοιξαν ορισμένα καταστήματα και στη Δανία σήμερα άρχισαν να ανοίγουν τα σχολεία.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνεται σταδιακά όμως, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να αξιολογείται ο αντίκτυπος. «Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες...», ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Ιδανικά θα υπάρχει ένα ελάχιστος χρόνος 2 εβδομάδων (που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της COVID-19) ανάμεσα σε κάθε φάση της μετάβασης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα», επισήμανε ο Οργανισμός, που προειδοποίησε ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας».

Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της πανδημίας, αναφέρει ο Οργανισμός, στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του. «Η ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα», επισημαίνει ακόμη ο ΠΟΥ.

Η κάθε χώρα, τονίζει ο Οργανισμός, θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει τη δυνατότητα κινητοποίησής της, προκειμένου να αντιδράσει άμεσα ώστε να ελέγξει την όποια εξάπλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM