Η Δανία άνοιξε τα σχολεία αλλά οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι

Η Δανία άνοιξε τα σχολεία αλλά οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι Facebook Twitter
0

Μπορεί η Δανία να άνοιξε τα σχολεία της και τους παιδικούς σταθμούς στο πλαίσιο της άρσης του lockdown εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, αλλά χιλιάδες γονείς αγνοούν τις προτροπές της κυβέρνησης και κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι. 

Η χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 7.711 κρούσματα και 355 θανάτους, και πολλοί είναι οι πολίτες που φοβούνται ότι η η χαλάρωση της καραντίνας από τις 14 Απριλίου, θα προκαλέσει ένα νέο κύμα έξαρσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για την ώρα ο ρυθμός καταγραφής νέων κρουσμάτων πέφτει αλλά η άρση των απαγορεύσεων έχει υποδαυλίσει τον δημόσιο διάλογο για την ισορροπία ανάμεσα στην επανεκκίνηση της αγοράς και την προστασία του γενικού πληθυσμού με αιχμή την υγεία των μικρών παιδιών. 

Στο Facebook έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά γκρουπ θορυβημένων γονιών, που συζητούν και αυτο-οργανώνονται. «Δεν θα στείλω τα παιδιά μου ό,τι και να γίνει», δηλώνει η Σάντρα Άντερσεν, μητέρα που ίδρυσε μια ομάδα με τίτλο «Το παιδί μου δεν θα γίνει πειραματόζωο», με περίπου 40.000 followers. «Νομίζω ότι πολλοί γονείς σκέφτονται "Γιατί το μικρό παιδί μου να βγει έξω πρώτο"», λέει η Άντερσεν που έχει δύο κόρες ηλικίας 5 και 9 ετών. 

Το lockdown διήρκεσε έναν ολόκληρο μήνα στην Δανία, και εκτός από τα σχολεία, λουκέτο έβαλαν τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα σινεμά. Στις 14 Απριλίου, η πρωθυπουργός Mette Frederiksen υπερασπίστηκε το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη των μαθημάτων για παιδιά ηλικίας έως 11 ετών, λέγοντας πως αυτό θα επιτρέψει και στους γονείς των παιδιών να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία. 

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την νόσο 

Επιστήμονες όπως ο Christian Wejse, του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του πανεπιστημίου Aarhus δήλωσε πως κατανοεί την ανησυχία των ανθρώπων «επειδή όλοι προσπαθούν να αποφύγουν την επαφή εδώ και ένα μήνα», προσθέτοντας ωστόσο πως σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία των μικρών παιδιών, οι μολύνσεις θεωρείται πως θα είναι εν πολλοίς ακίνδυνες καθώς «λίγα πθα αρρωστήσουν και ακόμα και αυτά δεν θα νοσήσουν βαριά».  

Εν τω μεταξύ στην γειτονική Σουηδία, τα σχολεία έχουν παραμείνει ανοικτά χωρίς υπερβολική άνοδο των κρουσμάτων και, σύμφωνα με τον Wejse, τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι το κύριο «όχημα» μετάδοσης του ιού.

Το διδακτικό προσωπικό στη Δανία έχει λάβει οδηγίες να φροντίζει για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των αποστάσεων ασφαλείας αλλά μεγάλη μερίδα των γονιών εκτιμάται ότι παραμένει δύσπιστη απέναντι στις διαβεβαιώσεις και τις προτροπές της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην διαδικτυακή κοινότητα Momster, με μέλη αναρίθμητες μητέρες από όλη τη χώρα. Η ιδρύτρια και CEO της εταιρείας πίσω από την σελίδα Esme Emma Sutcu σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Ξαφνικά όλες αυτές οι μητέρες νιώθουν ότι πρέπει να "ρίξουν" τα παιδιά τους στην "πρώτη γραμμή" και νομίζω πως η αντίδρασή τους είναι "μην μπλέκετε τα παιδιά μας"». 

Με πληροφορίες από World Economic Forum

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM