Ο κορωνοϊός έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον παγκόσμιο τουρισμό, μεταξύ άλλων και της Βενετίας, που μετά το lockdown προσπαθεί να ανακάμψει, στηρίζοντας αρχικά τους γονδολιέρηδες.
Σύμφωνα με νέο κανονισμό, η μέγιστη χωρητικότητα στις διάσημες γόνδολες της πόλης θα μειωθεί από έξι επιβάτες σε πέντε, αλλαγή όχι λόγω των κοινωνικών αποστάσεων που επιβάλλει η πανδημία, αλλά εξαιτίας του αυξανόμενου μέσου βάρους των τουριστών.
«Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, οι τουρίστες ζυγίζουν περισσότερο. Οπότε αντί να τους ανεβάζεις σε μια ζυγαριά πριν επιβιβαστούν στη γόνδολα, περιορίζουμε τον αριθμό τους», σχολίασε ο Andrea Balbi, πρόεδρος της Ένωσης Γονδολιέρηδων στη Βενετία. Η αλλαγή αφορά τις διάσημες λεπτές βάρκες που διασχίζουν τα κανάλια. Η μέγιστη χωρητικότητα στις μεγαλύτερες «da parada» γόνδολες, που εξυπηρετούν περισσότερο ως ταξί στο Μεγάλο Κανάλι, επίσης μειώθηκε από 14 σε 12 επιβάτες.
Όπως εξηγεί ο Balbi, ένα βαρύτερο φορτίο έχει ως αποτέλεσμα οι γόνδολες να παίρνουν νερά, κάτι που δυσκολεύει τους γονδολιέρηδες να πλοηγηθούν στην κίνηση του καναλιού.
Ο Raoul Roveratto, πρόεδρος της ένωσης αντικαταστατών γονδολιέρηδων - μια ομάδα που εκπροσωπεί τους λιγότερο έμπειρους γονδολιέρηδες- αναφέρθηκε στο θέμα με γλώσσα που προκαλεί αντιδράσεις. «Από μερικές χώρες, είναι σαν να φορτώνεις βόμβες και όταν η βάρκα είναι γεμάτη, αρχίζει να βυθίζεται και βάζει νερό», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας πως η γόνδολα δύσκολα πλοηγείται με φορτίο άνω των 500 κιλών. «Είναι πολύ επικίνδυνο».
Στη Βενετία έχουν άδεια εργασίας 433 γονδολιέρηδες και 180 αντικαταστάτες, ωστόσο πρόσφατα μειώθηκε ο αριθμός από τις εν λειτουργία γόνδολες λόγω της πανδημίας και της ραγδαίας πτώσης στον τουρισμό. Οι γονδολιέρηδες πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να πάρουν άδεια ή να χρησιμοποιήσουν μια που περνά από πατέρα σε γιο.
Το lockdown ήταν τόσο δραματικό που το νερό στα κανάλια της Βενετίας έγινε πιο καθαρό, λόγω της μειωμένης κίνησης.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια