30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε συνθήκες δουλείας, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Walk Free, που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο.
Στην κορυφή της λίστας με τους σύγχρονους σκλάβους βρίσκονται χώρες της νότιας Ασίας και της Δυτικής Αφρικής.
Στην πρώτη δεκάδα η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Βιρμανία και το Μπαγκλαντές. Οι δέκα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν τα 22 από τα 29,8 εκατομμύρια που ζουν σαν σκλάβοι.
Ως σκλαβιά ορίζεται η αναγκαστική εργασία ή η σεξουαλική εκμετάλλευση ή ακόμη και η «κανονική» κληρονομική δουλεία.
Αν ληφθεί υπόψη το ποσοστό δουλείας επί τους πληθυσμού μιας χώρας, τότε πρώτη παγκοσμίως είναι η Μαυριτανία, όπου το 4% του πληθυσμού θεωρούνται σκλάβοι.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ότι στην Ινδία «ολόκληρες κοινότητες στα βόρεια χωριά υποδουλώθηκαν, και αναγκάζονται να δουλεύουν για την κατασκευή τούβλων ή να εργάζονται στα λατομεία. Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε αργαλειούς για να φτιάχνουν τις κουβέρτες που πωλούνται στα καταστήματά».
Στο τέλος της λίστας, βρίσκονται οι χώρες με τους λιγότερους δούλους όπως η Ισλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των δούλων είναι γύρω στους 4.400.