Η Σουηδία περιορίζει για πρώτη φορά τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα

Η Σουηδία περιορίζει για πρώτη φορά τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα Facebook Twitter
0

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα, το μέγιστο, μια πρωτόγνωρη απόφαση από την αρχή της πανδημίας.

«Οι πολίτες δεν μένουν πιστοί στις συστάσεις κατά του νέου κορωνοϊού, όπως έκαναν την άνοιξη, γι' αυτό ακριβώς η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, που έως σήμερα οριζόταν σε 50-300 ανθρώπους ανάλογα την περίσταση, μειώνεται στους 8 από την 24η Νοεμβρίου, ένα πολύ παρεμβατικό και άνευ προηγουμένου αλλά αναγκαίο μέτρο που στοχεύει να μειωθεί η καμπύλη του αριθμού μολύνσεων», εξήγησε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

«Πρόκειται για έναν νέο κανόνα για ολόκληρη την κοινωνία. Μην πηγαίνετε στα γυμναστήρια, μην πηγαίνετε στις βιβλιοθήκες, μην οργανώνετε δείπνα. Ακυρώστε τα», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες απαγορεύσεις που αποφάσισε η σκανδιναβική χώρα.

Η Σουηδία, με πληθυσμό 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, υιοθέτησε μια υγειονομική στρατηγική χωρίς μάσκα, ούτε καραντίνα, ούτε κλείσιμο των καταστημάτων, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες τους να περιορίσουν τις επαφές και να εργάζονται από το σπίτι όσο είναι δυνατόν.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα συνεχίσουν να μπορούν να υποδέχονται περισσότερα από 8 άτομα, όχι όμως άνω των 8 ανά τραπέζι.

Ο απολογισμός των θανάτων από τη νόσο Covid-19 στη Σουηδία άρχισε να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες: την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σχεδόν 6.000 κρούσματα και 42 επιπλέον θάνατοι ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται στη χώρα σε περισσότερες από 177.000 και των θανάτων σε 6.164.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ το νέο όριο στις συναθροίσεις, πολύ μικρότερο των 50 που επιτρεπόταν κατά τη διάρκεια του κύματος της άνοιξης, θα τεθεί σε ισχύ για τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο θα μπορούσε να παραταθεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Δεν πιστεύουμε στο καθολικό lockdown.Πιστεύουμε πως τα μέτρα που έχουμε λάβει... είναι τα ενδεδειγμένα», τόνισε ο Λεβέν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM