Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, όταν ο πρόεδρος Τραμπ τελείωσε την ομιλία του σε διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον καλώντας τους να προχωρήσουν προς το Κογκρέσο, οι υποστηρικτές του απηύθυναν εκατοντάδες συντονισμένα καλέσματα στο ίντερνετ για εισβολή στο κτίριο.
Σε διάφορες ακροδεξιές σελίδες στα social media, όπως οι Gab και Parler, άρχισαν να ανταλλάσσονται στα σχόλια οδηγίες σχετικά με τους δρόμους που πρέπει να επιλέγουν για να αποφεύγουν την αστυνομία αλλά και ποια εργαλεία να φέρουν ώστε να βοηθήσουν να ανοίξουν τις πόρτες, ενώ πάνω από δέκα άτομα έκαναν αναρτήσεις πως θα φέρουν όπλα στην αίθουσα του Κογκρέσου.
Καλέσματα βίας απέναντι στα μέλη του Κογκρέσου και κινήματα υπέρ του Τραμπ να πάρει πίσω το κτίριο του Καπιτωλίου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και μήνες. Με την στήριξη του Τραμπ, που έχει υπερασπιστεί ακραία κινήματα όπως τα QAnon και Proud Boys, διάφορες ομάδες έχουν συντονιστεί ανοιχτά μέσω social media, στρατολογώντας κι άλλους για τον σκοπό τους.
Την Τετάρτη, ο online ακτιβισμός τους μετατράπηκε σε πραγματική βία, οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου σκηνές με έναν ανεξέλεγκτο όχλο να εισβάλει στις αίθουσες του Κογκρέσου και να δημοσιεύει πανηγυρικές φωτογραφίες, ενθαρρύνοντας άλλους να κάνουν το ίδιο.
Στο Gab, κατέγραψαν την εισβολή στα γραφεία μελών του Κογκρέσου, μεταξύ άλλων εκείνο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Την ίδια στιγμή, δεκάδες άλλοι δημοσίευσαν την προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που νωρίτερα μες στην ημέρα είχε βρεθεί στο στόχαστρο της οργής του Τραμπ.
Στις 2:24 μ.μ., αφού ο Τραμπ είχε ποστάρει ένα μήνυμα στο Twitter πως ο Πενς «δεν είχε το θάρρος να κάνει ό,τι έπρεπε να γίνει», δεκάδες μηνύματα στο Gab καλούσαν όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου να κυνηγήσουν τον αντιπρόεδρο. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο κοινωνικό δίκτυο, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αμερικάνικη ακροδεξιά, διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν «Πού είναι ο Πενς;».
Από τότε που Facebook και Twitter ξεκίνησαν να παίρνουν σκληρότερα μέτρα απέναντι σε ομάδες, όπως οι QAnon και Proud Boys, μες στο καλοκαίρι, «μετακόμισαν» σταδιακά σε άλλα σάιτ που τους επέτρεπαν να απευθύνουν ανοιχτά καλέσματα σε βία.
Η Renee DiResta, ερευνήτρια του Stanford Internet Observatory, είπε πως η βία της Τετάρτης ήταν αποτέλεσμα των online κινημάτων που λειτουργούν σε κλειστά κοινωνικά δίκτυα, όπου ο κόσμος πιστεύει τους ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης και πως οι εκλογές κλάπηκαν από τον Τραμπ.
Με πληροφορίες από New York Times