Το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ

Το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι- το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού- δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), του ΟΗΕ, υπολόγισε ότι το 96% των 2,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν μπει ποτέ στο διαδίκτυο ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτιμάται ότι μπήκαν στο διαδίκτυο αυξήθηκε από 4,1 δισεκατομμύρια το 2019 σε 4,9 δισεκατομμύρια, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας. Όμως, ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς τους χρήστες του διαδικτύου, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μπήκαν online περιστασιακά, χρησιμοποιώντας κοινόχρηστες συσκευές, ή αντιμετωπίζοντας ταχύτητες σύνδεσης που εμπόδισαν τη χρήση του ίντερνετ. 

«Η ITU θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν τα θεμέλια για να συνδεθούν οι υπόλοιποι 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Χουλίν Ζάο. 

Ο αριθμός των χρηστών του ίντερνετ παγκοσμίως αυξήθηκαν πάνω από 10% την πρώτη χρονιά της πανδημίας, μακράν η μεγαλύτερη άνοδος την τελευταία δεκαετία. Σε αυτό συνέβαλαν μέτρα όπως τα lockdown, το κλείσιμο σχολείων και η ανάγκη για πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, σημείωσε η ITU. 

Όμως, αυτή η αύξηση ήταν άνιση. Η πρόσβαση στο ίντερνετ συχνά είναι απρόσιτη σε φτωχότερες χώρες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των κατοίκων στα 46 λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη δεν έχουν μπει ποτέ στο διαδίκτυο. 

Οι νέοι άνθρωποι, οι άνδρες και όσοι ζουν σε πόλεις είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το ίντερνετ σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, τις γυναίκες και εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, ενώ το χάσμα γενεών είναι πιο έντονο στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων συνεχίζουν να αποτελούν μία πρόκληση για εκείνους που είναι «αποκλεισμένοι», υπογράμμισε η ITU. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM