Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι- το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού- δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), του ΟΗΕ, υπολόγισε ότι το 96% των 2,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν μπει ποτέ στο διαδίκτυο ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτιμάται ότι μπήκαν στο διαδίκτυο αυξήθηκε από 4,1 δισεκατομμύρια το 2019 σε 4,9 δισεκατομμύρια, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας. Όμως, ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς τους χρήστες του διαδικτύου, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μπήκαν online περιστασιακά, χρησιμοποιώντας κοινόχρηστες συσκευές, ή αντιμετωπίζοντας ταχύτητες σύνδεσης που εμπόδισαν τη χρήση του ίντερνετ.
«Η ITU θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν τα θεμέλια για να συνδεθούν οι υπόλοιποι 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Χουλίν Ζάο.
Ο αριθμός των χρηστών του ίντερνετ παγκοσμίως αυξήθηκαν πάνω από 10% την πρώτη χρονιά της πανδημίας, μακράν η μεγαλύτερη άνοδος την τελευταία δεκαετία. Σε αυτό συνέβαλαν μέτρα όπως τα lockdown, το κλείσιμο σχολείων και η ανάγκη για πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, σημείωσε η ITU.
Όμως, αυτή η αύξηση ήταν άνιση. Η πρόσβαση στο ίντερνετ συχνά είναι απρόσιτη σε φτωχότερες χώρες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των κατοίκων στα 46 λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη δεν έχουν μπει ποτέ στο διαδίκτυο.
Οι νέοι άνθρωποι, οι άνδρες και όσοι ζουν σε πόλεις είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το ίντερνετ σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, τις γυναίκες και εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, ενώ το χάσμα γενεών είναι πιο έντονο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων συνεχίζουν να αποτελούν μία πρόκληση για εκείνους που είναι «αποκλεισμένοι», υπογράμμισε η ITU.
Με πληροφορίες από Guardian