Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη του νέου, σεληνιακού έτους της Κίνας -της μεγαλύτερης, τελετουργικής γιορτής της ασιατικής χώρας.
Αν και επισήμως η Κίνα λειτουργεί με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο (σ.σ. που ακολουθείται και στο δυτικό κόσμο), το παραδοσιακό σεληνιακό ημερολόγιο ενέχει περισσότερο τελετουργική σημασία, και έτσι, κάθε χρόνο, τη μέρα που η νέα σελήνη φτάνει πιο κοντά στην αρχή της άνοιξης, οι Κινέζοι γιορτάζουν την έναρξη ενός καινούργιου κύκλου - μια ευκαιρία να τιμήσουν τους προγόνους τους και να προετοιμαστούν για μια χρονιά γεμάτη καλή τύχη.
Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κινεζική πρωτοχρονιά:
1. Η σημερινή μέρα αφορά την οικογένεια
Σε αντίθεση με τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η κινεζική πρωτοχρονιά δεν είναι μια μέρα κραιπάλης με πολύ αλκοόλ και καπέλα με παγιέτες. Την Κυριακή το βράδυ - την παραμονή - στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ επικρατούσε ησυχία, καθώς οι ντόπιοι μαζεύονταν στα σπίτια τους για το εορταστικό, οικογενειακό δείπνο με τους συγγενείς.
2. Πρόκειται για το μαζικότερο, ετήσιο κύμα μετανάστευσης ανθρώπων στον κόσμο
Το περιοδικό «Fortune» χαρακτήρισε πρόσφατα τη μέρα ως «το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό εφιάλτη του 2016». Στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και άλλες χώρες με σημαντικά ποσοστά κινεζικού πληθυσμού η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται ως αργία - σχολεία και γραφεία κλείνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - και έτσι, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων επωφελείται από την ευκαιρία για να ταξιδέψει. Αν και οι εργαζόμενοι στην ηπειρωτική Κίνα παίρνουν συνήθως επταήμερες άδειες, η περίοδος των διακοπών εκτείνεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Μέχρι τότε, οι αρχές εκτιμούν πως θα γίνουν περίπου 2,91 δισεκ. μετακινήσεις.
3. Θα δείτε πολύ κόκκινο χρώμα
Για τους Κινέζους, το συγκεκριμένο χρώμα συμβολίζει την καλοτυχία, και έτσι την περίοδο της πρωτοχρονιάς το κόκκινο κυριαρχεί παντού: Κόκκινα φανάρια κρέμονται στην είσοδο των σπιτιών, τα παράθυρα στολίζονται με κόκκινο χαρτί κ.α. Και ένα έθιμο των εορτών με κόκκινο χρώμα: Κόκκινοι φάκελοι, (που αποκαλούνται «hongbao» στη μανδαρίνικη διάλεκτο, ή «lai see» στα καντονέζικα), γεμάτοι με χρήματα δίνονται από τους παντρεμένους Κινέζους στα παιδιά, στους ανύπαντρους συγγενείς, στους φίλους και τους υπαλλήλους. Το ποσό είναι συνήθως ζυγός αριθμός, και δεν πρέπει να περιέχει το «4», αριθμός συνώνυμος της κακοτυχίας αφού ηχητικά θυμίζει πολλή την αντίστοιχη κινεζική λέξη για το θάνατο.
4. Η Κίνα εισέρχεται στο «έτος του Πιθήκου»
Κάθε χρονιά του κινεζικού ημερολογίου αντιστοιχεί σε 12 ζώα: Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος και Γουρούνι. Σύμφωνα με το θρύλο, κάποτε, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα της οικουμένης να τον συναντήσουν την μέρα της πρωτοχρονιάς. Μόνο 12 από αυτά ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του και ο Βούδας για να τους ανταμείψει έδωσε σε κάθε χρονιά το όνομα ενός ζώου. Όσοι γεννιούνται μέσα στο «έτος του Πιθήκου» θεωρούνται ευφυείς, πνευματώδεις, περίεργοι και παιχνιδιάρηδες.
5. Πλέον γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο
Η Κίνα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική διασπορά του πληθυσμού της, με τις πόλεις που φιλοξενούν ένα αξιοσημείωτο αριθμό μεταναστών από την Κίνα να διοργανώνουν τις δικές τους γιορτές για την έλευση του νέου έτους. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, όλα τα δημόσια σχολεία είναι κλειστά σήμερα λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Εορταστικές εκδηλώσεις για την πρώτη μέρα του νέου, σεληνιακού έτους πραγματοποιούνται επίσης από τους Βιεναμέζουνς και τους Κορεάτες, καθώς και από τους Θιβετιανούς, στους οποίους όμως η πρώτη μέρα του έτους πέφτει αύριο, Τρίτη.
σχόλια