Πόσα από όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον μπορούμε να πιστέψουμε;
Ο Πούτιν, στο κάτω-κάτω, είναι ο άνθρωπος που δυσκολεύεται να θυμηθεί την τελευταία συνομιλία του με τον ομόλογό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόεδρο Τζο Μπάιντεν - ωστόσο μπορεί να παραθέσει με ακρίβεια τη ρωσική ιστορία εδώ και 400 χρόνια.
Ακούσαμε τα ιστορικά αφηγήματα και τις δικαιολογίες του Πούτιν για την εισβολή για να αναζητήσουμε αντιφάσεις, ανακρίβειες ... και ίσως και κάποια δόση αλήθειας.
Δικαιολόγηση της εισβολής
Τι είπε: "Δεν είναι ότι η Αμερική επρόκειτο να εξαπολύσει αιφνιδιαστικό χτύπημα στη Ρωσία. Δεν είπα κάτι τέτοιο".
Γιατί είναι λάθος: Το είπε όντως αυτό.
Ο Πούτιν δικαιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία με τον ισχυρισμό ότι υπήρχε απειλή από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου: "Γνωρίζουμε ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ - είναι η Ρωσία. Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ, η χώρα μας δηλώνεται επίσημα και άμεσα ως η κύρια απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Και η Ουκρανία θα χρησιμεύσει ως το προκεχωρημένο ορμητήριο για μια τέτοια επίθεση".
Ποιος απαγόρευσε τις ειρηνευτικές συνομιλίες;
Τι είπε: "Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει νομοθετήσει την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία".
Γιατί είναι λάθος: Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy υπέγραψε διάταγμα που απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις ειδικά με τον Πούτιν, όχι με τη Ρωσία ως χώρα.
«Με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο, είναι αδύνατο. Δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με διαφορετικό πρόεδρο», δήλωσε ο Zelenskyy.
Ο Πούτιν, ωστόσο, θεωρεί ότι ο ίδιος είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας. Οι βασικοί αξιωματούχοι του μοιράζονται το ίδιο σκεπτικό: "Δεν υπάρχει Ρωσία σήμερα αν δεν υπάρχει Πούτιν", δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Βολοντίν, επικεφαλής της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.
Γιατί κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση
Τι είπε: "Η Ρωσία συμφώνησε ακόμη και εθελοντικά και προληπτικά στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. ... Εξάλλου, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε ουσιαστικά από τη ρωσική ηγεσία".
Γιατί λέει ψέματα: Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν ήταν ένας από τους τρεις υπογράψαντες τη Συμφωνία της Μπελοβέζας τον Δεκέμβριο του 1991, η οποία κήρυξε τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Αλλά η κατάρρευση της ΕΣΣΔ οφειλόταν κυρίως σε εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές διαμάχες, με αρκετές σοβιετικές δημοκρατίες να κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους αντίθετα με τις επιθυμίες της Μόσχας.
Ποιος έχει την πιο ισχυρή προπαγάνδα
Τι είπε: «Στον πόλεμο της προπαγάνδας, είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου και πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Οι τελικοί δικαιούχοι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης είναι τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Γιατί λέει ψέματα: Οι μεγαλύτερες εταιρείες ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης είναι ιδιωτικές και λειτουργούν χωρίς άμεσο κυβερνητικό έλεγχο, σε αντίθεση με το ελεγχόμενο από το κράτος τοπίο των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία. Η ρωσική κρατική τηλεόραση και τα πρωτογενή πρακτορεία ειδήσεων εκεί είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης, ενώ το Κρεμλίνο ελέγχει τα άλλα μέσα ενημέρωσης ή εξοντώνει εκείνα που δεν είναι πρόθυμα να συνεργαστούν.
Το 2023, οι ρωσικές αρχές έβαλαν στη φυλακή 28 δημοσιογράφους, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο Αμερικανοί πολίτες: Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, και η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Άλσου Κουρμασέβα, που εργαζόταν για το Radio Free Europe/Radio Liberty, που κατηγορήθηκε ότι δεν είχε εγγραφεί ως "ξένος πράκτορας".
Σχετικά με τον Evan Gershkovich
Τι είπε: "Εάν ένα άτομο αποκτά μυστικές πληροφορίες και το κάνει αυτό με συνωμοτικό τρόπο, τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως κατασκοπεία. Και αυτό ακριβώς έκανε. Έπαιρνε απόρρητες, εμπιστευτικές πληροφορίες και το έκανε κρυφά".
Γιατί λέει ψέματα: Η WSJ έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τη σύλληψη του Γκερσκόβιτς στο Εκατερίνμπουργκ για τις κατηγορίες εναντίον του. Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Γκερσκόβιτς για κατασκοπεία χωρίς να παράσχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του ότι η FSB έπιασε τον δημοσιογράφο "στα πράσα".
Η πραγματική δύναμη της Ρωσίας (αλλά ποιος το είπε αυτό;)
Τι είπε: "Η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο από ό,τι μια ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατομμύρια ανθρώπους και η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Όπως το έθεσε κάποτε ο Μπίσμαρκ, οι δυναμικές είναι το πιο σημαντικό".
Γιατί έχει (περίπου) δίκιο: Η παραδοχή του Πούτιν ότι η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο από μια ισχυρή Ρωσία αντανακλά μια ρεαλιστική εκτίμηση της δυναμικής της γεωπολιτικής ισχύος. Ωστόσο, η αναφορά του στον Ότο φον Μπίσμαρκ για να υποστηρίξει το επιχείρημά του είναι αμφισβητήσιμη- δεν μπόρεσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Μπίσμαρκ έκανε όντως τη δήλωση που χρησιμοποίησε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν, ωστόσο, συνηθίζει να χρησιμοποιεί ψευδείς ατάκες. Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Πούτιν επικαλέστηκε τον Μπίσμαρκ λέγοντας ότι "οι πόλεμοι δεν κερδίζονται από στρατηγούς αλλά από δασκάλους και παπάδες", αν και ο Μπίσμαρκ δεν το είπε ποτέ αυτό.
Με στοιχεία από το Politico. Ο Sergey Goryashko αρθρογραφεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος EU4FreeMedia.