Το περίεργο φαινόμενο ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου. Όταν η επιστημονική ομάδα του Steffen Zuther και οι συνεργάτες του έφθασαν στο Καζακστάν για την παρακολούθηση μιας αγέλης Σαίγκα, ένα άκρως απειλούμενο είδος αντιλόπης της στέπας, οι κτηνίατροι στην περιοχή είχαν ήδη αναφέρει τα πρώτα νεκρά ζώα.
Οι πρώτοι αριθμοί όμως δεν ήταν ανησυχητικοί και κανείς δεν υποψιάζονταν αυτό που θα ακολουθούσε. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, ολόκληρη η αγέλη είχε πεθάνει. Ο θάνατος των ζώων συνεχίστηκε για μερικές ακόμη εβδομάδες με αποτέλεσμα πάνω από τον μισό πληθυσμό των ζώων να έχει σήμερα αποδεκατιστεί. Τα νεκρά ζώα ήταν πάνω από 120.000 μέσα σε δύο εβδομάδες και οι μυστηριώδεις θάνατοι συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του μήνα το φαινόμενο είχε εξασθενήσει και τελικά σταμάτησε .
Όλο αυτό το διάστημα, επιστημονικά κλιμάκια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και διεξήγαγαν δεκάδες έρευνες και νεκροψίες σε ζώα. Την περασμένη εβδομάδα η πρώτη φάση των μελετών ολοκληρώθηκε, αλλά και πάλι η επιστημονική κοινότητα δεν είναι απολύτως σίγουρη και δεν ανακοινώνει καμία επίσημη αιτία θανάτου. Ο καθηγητής Zuther που μίλησε στο Live Science κάνει λόγο για πρωτοφανές περιστατικό μαζικών θανάτων σε ένταση και ταχύτητα.
Πρώτοι πιθανοί ένοχοι στα συμπεράσματα των επιστημόνων είναι τα βακτήρια. Οι ερευνητές έλαβαν λεπτομερή δείγματα του περιβάλλοντος των ζώων από τα βράχια, το έδαφος, τη βλάστηση και το νερό που ήπιαν τα ζώα πριν αρχίσουν οι μαζικοί θάνατοι. Επιπλέον παρατήρησαν και πολλά ζώα πριν αυτά πεθάνουν και από αυτό φάνηκε πως πιο ευάλωτα ήταν τα θηλυκά, τα οποία πέθαιναν πρώτα και ακολούθως τα μικρά τους. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως αυτό που σκότωνε τα μικρά, ίσως ήταν στο μητρικό γάλα των ζώων.
Δείγματα ιστών αποκάλυψαν ότι οι τοξίνες, που παράγονται από συγκεκριμένα βακτήρια, προκάλεσαν εκτεταμένη αιμορραγία σε αρκετά όργανα των ζώων. Αλλά τα βακτήρια Pasteurella είναι σύνηθες να υπάρχουν στα σώματα των μηρυκαστικών, όπως οι Σαίγκα, και συνήθως δεν προκαλούν βλάβη, εκτός αν τα ζώα έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μέχρι στιγμής, η μόνη πιθανή περιβαλλοντική αιτία που θα μπορούσε να φέρει ευθύνη είναι ο παρατεταμένος και πολύ κρύος Χειμώνας που έδωσε τη θέση του σε μια εξαιρετικά υγρή άνοιξη, με πλούσια βλάστηση και λιμνάζοντα νερά, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στα βακτήρια να εξαπλωθούν πιο εύκολα. Όμως αυτό από μόνο του δεν μοιάζει να είναι αρκετό αναφέρουν οι επιστήμονες.
Μια άλλη πιθανότητα που μένει τώρα να εξεταστεί και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόσο μαζικούς θανάτους ειδών είναι οι απότομες φυσικές διακυμάνσεις στο περιβάλλον τους είπε ο Zuther οι οποίος σκοπεύει να εξετάσει αναλυτικά αυτή την εκδοχή.
σχόλια