Την αποκαθήλωση δημόσιων συμβόλων και αγαλμάτων που συνδέονται με το αποικιοκρατικό παρελθόν διαφόρων χωρών και την βάρβαρη πρακτική της δουλείας, έφερε η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην πόλη Αμβέρσα του Βελγίου, το άγαλμα του Λεοπόλδου II, του πρώην βασιλιά του Βελγίου που κατέκτησε το Κονγκό και διέπραξε φρικαλεότητες, αποσύρθηκε ανήμερα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Λονδίνο, πριν λίγες μέρες το άγαλμα του Σκωτσέζου έμπορου και πλοιοκτήτη του 18ου αιώνα, Ρόμπερτ Μίλιγκαν, γνωστού κάτοχου σκλάβων, καλύφθηκε με μία κουβέρτα και ένα πλακάτ με το σύνθημα «Black Lives Matter». Την Κυριακή, διαδηλωτές στο Μπρίστολ αποκαθήλωσαν το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων Έντουαρντ Κόλστον.
Σήμερα το άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν αφαιρέθηκε από το Μουσείο του Λονδίνου. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρηθούν όλα τα αγάλματα του Λονδίνου, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε αναφορά στη δουλεία πρέπει να καταργηθεί.
Το άγαλμα του Μίλιγκαν αφαιρέθηκε για να «αναγνωριστούν οι επιθυμίες της κοινότητας», ανέφερε η ΜΚΟ, Canal and River Trust. Το μνημείο αποκαθηλώθηκε με τη βοήθεια γερανού και ακολούθησαν επευφημίες και χειροκροτήματα.
Το Μουσείο του Λονδίνου στο Ντόκλαντς ανακοίνωσε ότι το άγαλμα του Βρετανού εμπόρου σκλάβων, ο οποίος είχε φυτείες ζάχαρης και 526 σκλάβους στην Τζαμάικα, «στάθηκε άβολα» έξω από τις εγκαταστάσεις του «για μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Το Μουσείο του Λονδίνου αναγνωρίζει ότι το μνημείο είναι μέρος του συνεχιζόμενου προβληματικού καθεστώτος, το οποίο αγνοεί τον πόνο εκείνων που εξακολουθούν να παλεύουν με τα απομεινάρια των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας».
Καθώς το άγαλμα του Μίλιγκαν απομακρυνόταν από το βάθρο του, την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από κολέγιο της Οξφόρδης απαιτώντας την απομάκρυνση ενός άλλου αγάλματος, του ιμπεριαλιστική, Σέσιλ Ρόουντς.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου πάντως διευκρίνισε ότι το Λονδίνο έπρεπε να αντιμετωπίσει «μια άβολη αλήθεια» με τους ιστορικούς δεσμούς της με τη δουλεία. Η αρμόδια επιτροπή θα επανεξετάσει τα μνημεία της πόλης - συμπεριλαμβανομένων τοιχογραφιών, ονομάτων δρόμων, αγαλμάτων και άλλων μνημείων - και θα εξετάσει ποιες πολιτιστικές κληρονομιές πρέπει να τιμώνται.
Ο κ. Χαν δήλωσε επίσης ότι το Λονδίνο «είναι μία διαφορετική πόλη, αλλά οι πρόσφατες διαμαρτυρίες για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ανέδειξαν ότι πολλά μνημεία της πόλης αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη Βικτωριανή Βρετανία.
Είναι μια άβολη αλήθεια ότι το έθνος και η πόλη μας οφείλουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους στο δουλεμπόριο. Ενώ αυτό αντανακλάται στο δημόσιο χώρο μας, η συμβολή πολλών κοινοτήτων στη ζωή και στην πρωτεύουσα μας έχει αγνοηθεί εσκεμμένα» κατέληξε ο δήμαρχος του Λονδίνου.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια