Υπογράφεται την Πέμπτη μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου η Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastern Mediterranean (γνωστό ως EastMed) με τις ευλογίες και της Ιταλίας.
Πέραν της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιταλίας, που επιθυμούν τη δρομολόγηση του - εκτιμώμενου κόστους 7 δισ. ευρώ - έργου, τον αγωγό στηρίζουν η Αίγυπτος, η Γαλλία και οι ΗΠΑ που επιθυμούν διακαώς την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
Τα εμπόδια από την Άγκυρα
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ο αγωγός 1.900 χιλιομέτρων που υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε, θα είναι ποντισμένος σε πολύ μεγάλα βάθη και γι' αυτό παρουσιάζει ποικίλες τεχνικές δυσκολίες. Η Τουρκία βασίστηκε στις δυσκολίες αυτές για να αντιπροτείνει στο Ισραήλ την κατασκευή αγωγού που θα περνάει μέσα από το έδαφός της με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα είναι τεχνικά πολύ ευκολότερο και φθηνότερο, εντούτοις το Ισραήλ προέταξε τα (γεω)πολιτικά του συμφέροντα έναντι των οικονομικών συμφερόντων.
Η πρόσφατη δε, συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, αγνοώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενισχύει σημαντικά την ήδη μεγάλη σημασία του έργου, παρά τη σειρά μεγάλων τεχνικών προκλήσεων που αυτό παρουσιάζει από τη φύση του. Κι αυτό, γιατί «μπλοκάρει» ουσιαστικά την τουρκολιβυκή συμφωνία, καθώς διατρέχει την κυπριακή ΑΟΖ και τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ.
«Ο EastMed δημιουργεί απευθείας όδευση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα νέα κοιτάσματα της Α. Μεσογείου, συνδέοντας της αγορές της Ευρώπης με την λεκάνη της Λεβαντίνης μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Δεδομένου της συμβολής του προς την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων, ο EastMed χαίρει την υποστήριξη της ΕΕ η οποία το αναγνωρίζει ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest) και η ανάπτυξή του συγχρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility)», όπως σημειώνεται σχετικά στην ιστοσελίδα της θυγατρικής της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.» (IGI Poseidon S.A.) - που αποτελεί και τον φορέα υλοποίησης του συγκεκριμένου αγωγού από τον Ιούλιο του 2014 και έπειτα.
Διμερείς συναντήσεις
Εν τω μεταξύ, διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, θα έχει την Πέμπτη, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της υπογραφής από τους τρεις ηγέτες αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Ζάππειο Μέγαρο, της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.
Εξάλλου οι τρεις ηγέτες θα έχουν, αμέσως πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, κοινή συνάντηση κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
«Οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό, εν όψει της έλευσης του νέου έτους, προσθέτοντας: «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε πάνω από όλα ένα λαό ενωμένο αλλά και ώριμο. Σε μία εποχή όπου πολλές κοινωνίες βιώνουν μεγάλους εσωτερικούς διχασμούς, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη.»