Αλαμπάμα: «Κρατούσε την αναπνοή του» - Οι υπεύθυνοι φυλακών για τα 22 λεπτά μαρτυρίου του θανατοποινίτη

Αλαμπάμα: Κρατούσε την αναπνοή του, λένε οι υπεύθυνοι των φυλακών για τα 22 λεπτά μαρτυρίου του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με άζωτο Facebook Twitter
0

Οι λεπτομέρειες της απάνθρωπης εκτέλεσης του θανατοποινίτη Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ με αέριο άζωτο, για πρώτη φορά στην ιστορία, προκαλούν αποτροπιασμό. 

Ο 58χρονος Σμιθ εκτελέστηκε την Πέμπτη στις φυλακές Χόλμαν, στο Άτμορ της Αλαμπάμα, αφού υποχρεώθηκε να φορέσει μια μάσκα από την οποία του χορηγήθηκε αέριο άζωτο. Η εκτέλεσή του διήρκεσε 22 ολόκληρα λεπτά παρουσία της συζύγου του Ντίνα Σμιθ και άλλων μελών της οικογένειάς του. 

«Η εκτέλεση ήταν το χειρότερο πράγμα που έχω δει στη ζωή μου»

Σύμφωνα με τον Τζεφ Χουντ -πνευματικό της οικογένειας του θανατοποινίτη- ο οποίος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία, η εκτέλεση του Σμιθ διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο απ' όσο είχαν πει οι αρμόδιοι ότι θα χρειαζόταν. Ο Χουντ αποκάλεσε την εκτέλεση του Σμιθ με άζωτο σαν το «χειρότερο πράγμα» που έχει δει στη ζωή του και υποστήριξε πως ακόμη και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι «έμειναν φανερά έκπληκτοι με το πόσο άσχημα πήγε αυτό το πράγμα».

«Δεν είδαμε κάποιον να χάνει τις αισθήσεις του σε 30 δευτερόλεπτα» είπε ο Χουντ ενώ στεκόταν δίπλα στη Ντίνα Σμιθ, σύζυγο του θανατοποινίτη και συνέχισε περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές του δολοφόνου: «Είδαμε κάποιον να σπαρταράει, να φτύνει, είδαμε όλα τα είδη στοματικών υγρών στη μάσκα».

Επίτροπος φυλακών Αλαμπάμα: Κρατούσε την αναπνοή του...

Από την πλευρά του ο Τζον Χαμ, επίτροπος του σωφρονιστικού συστήματος της Αλαμπάμα ισχυρίστηκε ότι η εκτέλεση του Σμιθ έγινε σύμφωνα με τον σχεδιασμό και απέρριψε τις κατηγορίες ότι η χορήγηση αέριου άζωτου αποδείχθηκε βασανιστήριο. «Φάνηκε ότι ο Σμιθ κρατούσε την αναπνοή του όσο περισσότερο μπορούσε» υποστήριξε ο Χαμ και συνέχισε λέγοντας ότι ο θανατοποινίτης «πάλεψε λίγο με τους περιορισμούς, αλλά ήταν ακούσιες κινήσεις όσο αγωνιούσε να αναπνεύσει, οπότε ήταν αναμενόμενο».

Γιος δολονηθείσας: Αποδόθηκε δικαιοσύνη

Ο Μάικ Σένετ, γιος της γυναίκας που βρήκε τον θάνατο στο σπίτι της από τον Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ και ακόμη έναν πληρωμένο δολοφόνο, έκανε λόγο για μια γλυκόπικρη ημέρα. «Δεν πρόκειται να χοροπηδάμε και να πανηγυρίζουμε. Δεν είμαστε εμείς», είπε ο Μάικ Σένετ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Αλλά χαιρόμαστε που τελείωσε αυτή η μέρα». Ο γιος της δολοφονημένης γυναίκας είπε ότι με την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ σαν να έφυγε ένα «βάρος από τους ώμους του» και αποκάλυψε ότι η οικογένειά του έχει συγχωρέσει και τους τρεις άνδρες που συμμετείχαν στη δολοφονία της μητέρας του «πριν από χρόνια».

Το χρονικό της στυγερής δολοφονίας

Η 45χρονη Ελίζαμπεθ Σένετ δολοφονήθηκε στο σπίτι της, στις 18 Μαρτίου 1988. Αφού ξυλοκοπήθηκε, η γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ και ακόμη έναν πληρωμένο δολοφόνο που είχαν λάβει 1.000 δολάρια ο καθένας από τον σύζυγο της Ελίζαμπεθ Σένετ, Τσαρλς, που είχε οργανώσει τη δολοφονία της συζύγου του για να εισπράξει την ασφάλεια ζωής... 

Η φρικτή δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σένετ πριν από 36 χρόνια, τελικά κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Εκτός από το θύμα και τον θανατοποινίτη που εκτελέστηκε την Πέμπτη στην Αλαμπάμα, το 2010 είχε εκτελεστεί ο δεύτερος δολοφόνος και συνεργός του Σμιθ, Τζον Φόρεστ Πάρκερ, ενώ ο ιεροκήρυκας Τσαρλς Σένετ αυτοκτόνησε μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία της συζύγου του το 1988, όταν η αστυνομία τον προσήγαγε ως ύποπτο. 

Με πληροφορίες από τη New York Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στόχαστρο Τραμπ και το Πρίνστον: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση, μετά τις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Διεθνή / Στο στόχαστρο Τραμπ και το Πρίνστον: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση, μετά τις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Το Πρίνστον δεν έχει ενημερωθεί για τους λόγους της απόφασης - Είναι το τρίτο κορυφαίο πανεπιστήμιο που υφίσταται περικοπές από τον Τραμπ, μετά το Κολούμπια και το Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Διεθνή / Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Ο Κόρι Μπούκερ στεκόταν όρθιος στο βήμα για περισσότερο από μία ημέρα, πίνοντας μόνο νερό, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM