Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook Twitter
Μαθητές σε σχολείο στη Συρία/ Φωτ.: Getty
0

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση αλλαγών στο σχολικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με επικριτές, ισλαμιστική κλίση στη διδασκαλία.

Οι αλλαγές δημοσιεύτηκαν σε κατάλογο τροποποιήσεων στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο Facebook. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αντικατάσταση της φράσης «δρόμος του καλού» με «ισλαμικό δρόμο» και η ερμηνεία της φράσης «αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από το δρόμο» ως «Ιουδαίοι και Χριστιανοί», σύμφωνα με μια υπερσυντηρητική ερμηνεία του Κορανίου.

Επιπλέον, ο όρος «μάρτυρας» επαναπροσδιορίζεται, από κάποιον που θυσιάζεται για την πατρίδα σε κάποιον που θυσιάζεται «για χάρη του Θεού». Επίσης, αφαιρέθηκαν κεφάλαια όπως «οι αρχές και η εξέλιξη της ζωής».

Οι αλλαγές προκάλεσαν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά όσον αφορά τις θρησκευτικές τροποποιήσεις. Ενώ ορισμένοι υποδέχτηκαν θετικά την απομάκρυνση των αναφορών στο καθεστώς Άσαντ, άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για την προσπάθεια διαγραφής ιστορικών στοιχείων της χώρας.

«Η τρέχουσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν έχει δικαίωμα να τροποποιήσει τα προγράμματα σπουδών», ανέφερε χρήστης στο Facebook. «Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν βάσει του νέου συντάγματος».

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι «τα προγράμματα σπουδών παραμένουν αμετάβλητα μέχρι να συσταθούν εξειδικευμένες επιτροπές για την αναθεώρησή τους».

Σε ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Ναζίρ Μοχάμαντ αλ-Κάντρι, τονίστηκε ότι η παρέμβαση περιορίζεται στην αφαίρεση περιεχομένων που εξυμνούν το καθεστώς Άσαντ και την αντικατάσταση εικόνων της σημαίας του καθεστώτος με τη σημαία της επανάστασης.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η κυβέρνηση που ηγείται ο Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), μια οργάνωση με ρίζες στην Αλ Κάιντα, αναλαμβάνει μεταβατικό ρόλο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον αλ-Κάντρι, δεν θα περιλαμβάνει περαιτέρω θρησκευτικές αλλαγές πέρα από την αφαίρεση των αναφορών στο κόμμα Μπάαθ. Ωστόσο, το θέμα προκαλεί ανησυχίες για το πώς θα διαμορφωθεί η εκπαίδευση στη μεταπολεμική Συρία.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ