Έτοιμος να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, «για την οποία επίλυση των προβλημάτων» εμφανίστηκε ο τούρκος ομόλογός του, Χουλουσίρ Ακάρ, σε μία κίνηση από την Τουρκία να ρίξει τους τόνους μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Το μήνυμα διαλόγου του Χουλουσί Ακάρ ήρθε μία ημέρα μετά το έντονο επεισόδιο του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας με Έλληνες βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.
«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει, όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ» δήλωσε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», σημείωσε.
Το επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και Ακάρ
Το λεκτικό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ξέσπασε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.
Η ένταση προέκυψε αφού ο Τούρκος υπουργός έθεσε θέμα χωρικών υδάτων και αποστατιωτικοποίησης των νησιών. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Οι Έλληνες βουλευτές (Τζάκρη, Λιβανός, Λοβέρδος και Βολουδάκης) πήραν τον λόγο και είπαν ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο καθώς η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία. Επίσης, τόνισαν ότι δε γίνεται να ισχυρίζεται πως η Τουρκία σέβεται κυριαρχικά δικαιώματα από τη στιγμή που έχει γίνει η εισβολή στην Κύπρο. Αναφερόμενοι στην τωρινή πολιτική της Τουρκίας είπαν ότι «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».
Ο Ακάρ ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν η Ελλάδα απειλείται πως αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας, τότε αυτό είναι αιτία πολέμου (casus belli).
Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για περίπου 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις Σοϊλού και η ελληνική απάντηση
Του φραστικού επεισοδίου των Ελλήνων βουλευτών με τον Χουλουσί Ακάρ ακολούθησε ένα νέο με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τη χώρα μας για συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενώ κατήγγειλε και τον ρόλο της Frontex, ζητώντας και την κατάργησή της, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».
Επανέλαβε, δε, και τα όσα είπε ο Ακάρ περί ελληνικής βοήθειας στα στελέχη του PKK, που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».
Απάντηση δόθηκε από τους Έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Σπήλιος Λιβανός, αλλά τον λόγο πήραν και οι Μανούσος Βολουδάκης και Θεοδώρα Τζάκρη.
Οι Έλληνες βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα pushback στο Αιγαίο με τον κ. Βολουδάκη να τονίζει πως οι καταγγελίες αυτές έχουν εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει προκύψει κάποια απόδειξη. Παράλληλα, κατηγόρησαν στην Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
Σε σχέση με τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών, οι βουλευτές επισήμαναν στον Τούρκο υπουργό πως ο πρόεδρος της χώρας του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει.
«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Βολουδάκης.