Η Αμάλ Κλούνεϊ έκανε έκκληση να επικεντρωθούν οι χώρες στη διεθνή δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να μην μείνουν αναξιοποίητες οι σχετικές αποδείξεις.
«Η Ουκρανία είναι σήμερα ένα σφαγείο, στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας σε ανεπίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία διοργάνωσαν η Γαλλία και η Αλβανία.
«Ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν είναι τόσο εξοργιστικός, που ακόμη και έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και το μακρύ εγκληματικό παρελθόν της Ρωσίας, οι Ουκρανοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό», συμπλήρωσε.
Η Κλούνεϊ δήλωσε ότι ακόμη δεν ξέρει πώς να επεξεργαστεί τις ειδήσεις που διαβάζει. «Απελαύνονται χιλιάδες παιδιά διά της βίας στη Ρωσία; Βιάζονται έφηβες στον δρόμο, μπροστά σε συγγενείς και γείτονες; Βομβαρδίστηκε πραγματικά κτίριο, μπροστά από το οποίο ήταν γραμμένη η λέξη “παιδιά”; Βασανίζονται συστηματικά και λιμοκτονούν μέχρι θανάτου άμαχοι στη Μαριούπολη; Δυστυχώς, η απάντηση είναι ναι», είπε η Κλούνεϊ.
Στην τοποθέτησή της, έκανε έκκληση προκειμένου να μην μείνουν αχρησιμοποίητες οι αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγινε για τα θύματα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2017, για την έγκριση μέτρου στην προώθηση του οποίου είχε βοηθήσει η ίδια: τη δημιουργία ομάδας του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση, διατήρηση και αποθήκευση αποδείξεων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Εκείνη τη χρονιά γέννησε τα παιδιά που απέκτησε με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
«Τα παιδιά μου είναι σχεδόν 5 ετών τώρα και μέχρι στιγμής οι περισσότερες αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ είναι αποθηκευμένες. Επειδή δεν υπάρχει διεθνές δικαστήριο για να δικαστεί ο ISIS», συμπλήρωσε.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ασχολείται με τα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες και εγκλήματα επιθετικότητας δεν έχει δικαιοδοσία επειδή το Ιράκ και η Συρία δεν είναι μέλη του.
Η Κλούνεϊ είναι μέλος διεθνούς νομικής task force που συμβουλεύει την Ουκρανία για να υπάρξει λογοδοσία για τα θύματα και συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο εισαγγελέας του, Καρίμ Καν, άνοιξε έρευνα μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να κινητοποιήσουμε τον νόμο και να τον στείλουμε στη μάχη. Όχι στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, ούτε στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά στο πλευρό της ανθρωπότητας», είπε στην ίδια συνεδρίαση ο Καν.
Με πληροφορίες από Reuters