Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Euronews, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς εξέφρασε την ένθερμη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την πολιτική αστάθεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
«Η διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει στρατηγική προτεραιότητα, ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κροάτης ηγέτης, προσθέτοντας: «Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι άμεσος γείτονάς μας, με πληθυσμό Κροατών που έχουν ίσα δικαιώματα με τους Βόσνιους και τους Σέρβους. Θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να κινηθεί με τη δυναμική που έχουν και άλλες χώρες της περιοχής».
Η ενταξιακή πορεία της Βοσνίας έχει παγιδευτεί επί σειρά ετών εξαιτίας των βαθιών εθνοτικών διαιρέσεων μεταξύ Βόσνιων, Σέρβων και Κροατών, καθώς και της δυσλειτουργικής πολιτειακής δομής που επιβλήθηκε με τη Συμφωνία του Ντέιτον το 1995. Η χώρα χωρίζεται σε δύο διοικητικές οντότητες —την Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβοκρατούμενη Δημοκρατία Σέρπσκα— οι οποίες συνυπάρχουν κάτω από ένα ομοσπονδιακό σχήμα με έδρα στο Σαράγεβο.
Ο Πλένκοβιτς στάθηκε ιδιαίτερα στις αποσχιστικές τάσεις της Δημοκρατίας Σέρπσκα και του ηγέτη της Μίλοραντ Ντόντικ, τις οποίες χαρακτήρισε απειλή για την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας. «Θέλουμε η Βοσνία και Ερζεγοβίνη να κινηθεί από τη δυνητική αστάθεια προς μια πιο αρμονική και λειτουργική κατάσταση, όπου η πορεία προς την ΕΕ και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις - που ωφελούν τους πολίτες και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο - θα υλοποιούνται», υπογράμμισε.
Προειδοποίησε δε ότι οι καθυστερήσεις στην ευρωπαϊκή ένταξη της περιοχής ενδέχεται να επιτρέψουν την ενίσχυση της επιρροής τρίτων δυνάμεων: «Όσο πιο αργή είναι η διαδικασία, τόσο αυξάνεται η επιρροή άλλων παγκόσμιων παραγόντων στην περιοχή — είτε πρόκειται για τη Ρωσία, είτε για την Κίνα, είτε για άλλες χώρες», ανέφερε.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός τόνισε τέλος ότι επιθυμεί η ενταξιακή πορεία της Βοσνίας αλλά και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά να αποτελέσουν θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.