Μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας των ΗΠΑ ετοιμάζουν μία σειρά από κινητοποιήσεις ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Καλλιτέχνες και εικαστικοί όπως οι Αllora, Calzadilla, Hans Haacke, Barbara Kruger, Richard Serra, Cindy Sherman, Yve-Alain Bois, Benjamin Buchloh, Hal Foster και Lucy Lippard, συμπεριλαμβάνονται σε μία ομάδα με περισσότερους από 80 καλλιτέχνες, κριτικούς και Ιστορικούς της Τέχνης που απευθύνουν κάλεσμα σε διαμαρτυρία την ημέρα που ο Τραμπ θα ορκιστεί και επίσημα νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το σχετικό petition ζητά επίσης από μουσεία, γκαλερί, στούντιο και σχολές Καλών Τεχνών, μεταξύ άλλων ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, να παραμείνουν κλειστά στις 20 Ιανουαρίου, σε μία πράξη αλληλεγγύης που αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους από όσους το πεδίο της Τέχνης.
Το ιδιότυπο αυτό «κίνημα» συνεργάζεται σε παναμερικανικό επίπεδο με την πρωτοβουλία #J20 strike, η οποία ζητά από εταιρίες και επιχειρήσεις να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις κατά του νέου Αμερικανού προέδρου.
Εντούτοις, όπως επισημαίνει το «Art Newspaper» υπάρχουν αρκετοί που αντιτίθενται στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών.
Σε άρθρο του στη Guardian, στις 9 Ιανουαρίου, ο κριτικός Jonathan Jones χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση ως «μάταιη».
«Βλέπω με συμπάθεια τις ενέργειές αυτές, αλλά μία διαμαρτυρία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών είναι ίσως η λιγότερο αποτελεσματική ιδέα εναντίον του Τραμπ που έχω ακούσει [...] Θαυμάζω απεριόριστα ορισμένους από αυτούς τους καλλιτέχνες, αλλά η ιδέα ότι τα μουσεία θα βοηθήσουν με το να κλείσουν τις πόρτες τους, ή πως οι μαθητές θα ταρακουνήσουν την αμερικανική μεσαία τάξη απέχοντας από τα μαθήματα στις σχολές καλών Τεχνών δεν μοιάζει με σκληρή πολιτική μάχη, αλλά περισσότερο με μία ρηχή, ριζοσπαστική κίνηση από μία σειρά βολεμένων μελών της καλλιτεχνικής ελίτ».
Αυτό που μένει να διαπιστωθεί πόσα μουσεία και χώροι Τέχνης θα συμμετάσχουν τελικώς στην απεργία, με τον Adam Weinberg, διευθυντή του μουσείου Whitney στη Νέα Υόρκη, να υποστηρίζει πως το κτίριο θα παραμείνει ανοιχτό ανημέρα της ορκωμοσίας «για να έχουν οι άνθρωποι έναν μέρος να συγκεντρωθούν».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις διαμαρτυρίες και σε απάντηση της τελετής ορκωμοσίας του Τραμπ, διοργανώνονται στις ΗΠΑ μία σειρά από εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων και δημόσιες συζητήσεις.
Με στοιχεία από το Art Newspaper
σχόλια