Ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων νομοθετών και δημοσιογράφων, διαμαρτύρονται όλο και πιο συχνά για διακρίσεις και για εξονυχιστικούς ελέγχους όταν ταξιδεύουν στο Ισραήλ. Το θέμα ξέσπασε πρόσφατα όταν μια δασκάλα αραβικής καταγωγής, η οποία διδάσκει σε ένα εβραϊκό γυμνάσιο, υπέστη σωματική έρευνα στο αεροδρόμιο του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με τους μαθητές της.
Τα σκληρά μέτρα ασφαλείας δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά έχει προκαλέσει εκ νέου συζητήσεις. Από τη μια πλευρά υπάρχουν όλοι όσοι ανησυχούν για την φήμη του Ισραήλ, για την πορεία του τουρισμού και για την ηθική διάσταση του θέματος. Από την άλλη βρίσκονται όλοι όσοι θεωρούν ότι τα επιχειρήματα υπέρ της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικά για μια χώρα που έχει βιώσει δεκάδες επιθέσεις και μια σειρά αεροπειρατειών στην δεκαετία του 1960 και '70.
Ο νομικός σύμβουλος της ασφάλειας του αεροδρομίου δήλωσε σε κοινοβουλευτική ακρόαση ότι δεν υπάρχει θέμα διάκρισης εθνοτικών χαρακτηριστικών στο αεροδρόμιο.
«Η επιθεώρηση δε γίνεται με κριτήρια ομάδων. Αντιθέτως, γίνεται με κριτήρια που έχουν τεθεί από αξιωματούχους της ασφάλειας, τα οποία δε μπορώ να αποκαλύψω.»
Σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων η ασφάλεια του αεροδρομίου έχει πει ότι οι διαδικασίες ελέγχου βασίζονται στο ισραηλινό και στο διεθνές δίκαιο. Ανέφερε ότι το υψηλό επίπεδο των απειλών που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο «απαιτεί ένα σοβαρό επίπεδο ελέγχου», συμπεριλαμβανομένης της ανάκρισης, της σάρωσης των αποσκευών και την επιθεώρηση των χειραποσκευών.
Η Diana Buttu, μια δικηγόρος αραβικής καταγωγής η οποία έχει καναδική και ισραηλινή υπηκοότητα, είπε ότι έχει ταξιδέψει δεκάδες φορές και κάθε φορά περνάει από έντονους ελέγχους ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το ποιες γιορτές και επετείους γιορτάζει, τα ονόματα των γονιών και των παππούδων της, γιατί δε μιλάει εβραϊκά, καθώς και έλεγχο όλων των αποσκευών της αλλά και εντατικό σωματικό.
«Αντιμετωπίζω την ίδια μεταχείριση από τότε που ήμουν 17 ή 18 χρονών. Είναι προφανές ότι δεν είναι τυχαίο», είπε.
σχόλια