Οι καθολικοί της κοινότηταας ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο τον κόσμο, θρηνούν την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών το πρωί της Δευτέρας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και από σήμερα το σώμα του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του σπιτιού του, ενώ η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Παρότι ο Ποντίφικας, ο οποίος έγινε Πάπας το 2013 μετά την παραίτηση του προκατόχου του Βενέδικτου ΙΣΤ', είχε ένα περίπλοκο και ενίοτε αντιφατικό ιστορικό σχετικά με την κοινότητα, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που είναι καθολικοί, θρηνούν για την απώλειά του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2013, είπε ως γνωστόν «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;» τους ομοφυλόφιλους, αλλά το 2024 αντιμετώπισε πλήθος αντιδράσεων, καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε εξαιρετικά υποτιμητική γλώσσα αναφερόμενος στους ΛΟΑΤΚΙ+.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε στη Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων εάν πρέπει τώρα να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη όσο παραμένουν άγαμοι, είπε ότι δεν πρέπει και πιστεύεται ότι συνέχισε λέγοντας στα ιταλικά ότι στην Εκκλησία «υπάρχει ήδη πάρα πολύς αέρας από frociaggine», που μεταφράζεται ως μια άκρως προσβλητική αναφορά.
«Το ποντιφικό του ήταν μια ευλογία για τον κόσμο και ιδιαίτερα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα»
Ο πρόεδρος του Ποιμαντικού Συμβουλίου των ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικών του Γουέστμινστερ, δήλωσε στο PinkNews μετά το θάνατο του Ποντίφικα, πως η παποσύνη του Πάπα Φραγκίσκου «είχε βαθύ αντίκτυπο στην Εκκλησία».
Eιδικότερα «η εστίασή του στο περιβάλλον, η έγνοια για τους φτωχούς, η ανάδειξη των γυναικών σε ανώτερες θέσεις, η δέσμευσή του για την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, οι απόψεις του σχετικά με την υποδοχή και τη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και το άνοιγμά του σε χριστιανικές παραδόσεις και σε άλλες θρησκείες».
«Ως ΛΟΑΤΚΙ+ καθολικοί, θυμόμαστε ιδιαίτερα την παρατήρησή του κατά την επιστροφή του από τη Βραζιλία τον Ιούλιο του 2013: “Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Κύριο και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;”. "Η ταπεινότητα, η συμπόνια και ο σεβασμός που επέδειξε η δήλωση αυτή δεν άλλαξε, φυσικά, την καθολική διδασκαλία επί του θέματος, αλλά σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στον τόνο από αυτόν των προκατόχων του, και αντλήσαμε μεγάλη ενθάρρυνση"», συνέχισε.
«Αντλήσαμε επίσης μεγάλη ενθάρρυνση από τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε ο Παναγιότατος κατά τη διάρκεια αρκετών ακροάσεων μαζί του στο Βατικανό, καθώς και από τη συνεχιζόμενη σχέση του με την τρανς κοινότητα στη Ρώμη. Ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο Θεό για τη ζωή, την ελπίδα και την πίστη του Πάπα Φραγκίσκου, και πάνω απ' όλα για την ευγενική, ταπεινή αγάπη για όλους που έφερε στο ρόλο του, και προσευχόμαστε για τους Πατέρες του Κονκλάβιου που είναι επιφορτισμένοι με την εξεύρεση διαδόχου αυτού του υπέροχου ανθρώπου», κατέληξε.
Στα social media, η ομάδα GNRC που αποτελείται από ΛΟΑΤΚΙ+ καθολικούς δήλωσε ότι ο κόσμος είναι «ένα θλιβερό και πολύ μοναχικό μέρος χωρίς την παρουσία του καθολικά αγαπητού Πάπα Φραγκίσκου».
«Οι καθολικοί και οι άνθρωποι όλων των θρησκειών έχουν νιώσει τη δύναμη της αγάπης και της συμπόνιας του για την ανθρωπότητα καθώς και για τον πλανήτη που κατοικούμε», ανέφεραν σε δήλωσή τους.
«Τι τολμηρός και προοδευτικά σκεπτόμενος άνθρωπος που υπηρέτησε τους πιστούς του με τόση ενέργεια και ευγένεια. Τι διαρκή δέσμευση για δικαιοσύνη και ειρήνη για τους περιθωριοποιημένους και καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο. Και πόσο θαυμάσαμε όταν τον ακούσαμε να καυτηριάζει την κυβέρνηση Τραμπ για τα ανατριχιαστικά εκτελεστικά διατάγματα κατά των μεταναστών, των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+», κατέληξαν.
«Η θητεία του ήταν μια ευλογία για τον κόσμο και ιδιαίτερα για την κοινότητα ΛΟΑΤ», ανέφερε η Quest, μια άλλη ΛΟΑΤΚΙ+ καθολική ομάδα.