Τουλάχιστον 1.301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Χατζ στη Μέκκα, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία, κυρίως προσκυνητές που περπάτησαν μεγάλες αποστάσεις σε ακραία ζέστη.
Το φετινό προσκύνημα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 50°C κατά καιρούς.
Πάνω από τα τρία τέταρτα όσων πέθαναν δεν είχαν επίσημες άδειες για να βρίσκονται εκεί και περπατούσαν κάτω από τον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία, ανέφερε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Μερικοί από αυτούς που πέθαναν ήταν ηλικιωμένοι ή χρόνια ασθενείς, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Ο Υπουργός Υγείας Fahd Al-Jalajel δήλωσε ότι έγιναν προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της θερμικής καταπόνησης και πώς οι προσκυνητές θα μπορούσαν να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο.
«Είθε ο Αλλάχ να συγχωρέσει και να ελεήσει τους αποθανόντες. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους» είπε.
Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις περιέθαλψαν σχεδόν μισό εκατομμύριο προσκυνητές, ανέφερε, και μερικοί ήταν ακόμα στο νοσοκομείο λόγω εξάντλησης από τη ζέστη.
Η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί επειδή δεν έκανε περισσότερα για να καταστήσει το χατζ ασφαλέστερο, ειδικά για τους μη καταγεγραμμένους προσκυνητές που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπως κλιματιζόμενες σκηνές και επίσημη μεταφορά του χατζ.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν Αιγύπτιοι. Νωρίτερα, πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές είπαν σήμερα στο Reuters ότι ο αριθμός των νεκρών Αιγυπτίων έχει ανέλθει σε 672 και άλλοι 25 είναι οι αγνοούμενοι.
Σύμφωνα με στοιχεία της ινδονησιακής κυβέρνησης, συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 236 Ινδονήσιοι, ενώ η ινδική υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι έχασαν τη ζωή τους 98 Ινδοί πολίτες στη διάρκεια του χατζ.
Περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν από την Τυνησία, την Ιορδανία, το Ιράν και τη Σενεγάλη καθιστώντας το φετινό προσκύνημα το πιο πολύνεκρο με τουλάχιστον 1.114 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Μια μονάδα διαχείρισης κρίσεων που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της κατάστασης ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι ανέστειλε τις άδειες 16 τουριστικών γραφείων και τα παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές κατηγορώντας τα ότι ευθύνονται για θανάτους κυρίως προσκυνητών που δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για να ταξιδέψουν.
Η μονάδα αυτή, η οποία σχηματίστηκε την Πέμπτη και της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί, ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 31 θάνατοι ως αποτέλεσμα χρόνιων νοσημάτων ανάμεσα στους επισήμως εγγεγραμμένους προσκυνητές.
Με πληροφορίες από BBC