Ανοίγει ξανά το Μάιο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Ανοίγει ξανά το Μάιο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στις 18 Μαϊου, Παγκόσμια Μέρα Μουσείων, θα είναι ξανά επισκέψιμο ένα κομμάτι του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. 

Την ανακοίνωσε έκανε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, ο Νουρί Εσρόι. 

Στο Μοναστήρι γίνονται εργασίες αποκατάστασης και εκτιμάται πως τον φετινό Δεκαπενταύγουστο θα τελεσθεί εκεί κανονικά η λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το μοναστήρι που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ είχε κλείσει το 2015 για εργασίες ανακαίνισης αλλά και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων.

Ένα χρόνο πριν αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης οι επισκέπτες του μοναστηριού έφταναν τις 700 χιλιάδες. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων της περιοχής. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά βρισκοταν για 1545 η εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, η οποία μέχρι τότε ήταν στον Παρθενώνα που είχε παραμείνει ναός προς τιμήν μιας παρθένου αλλά όχι πια της Αθηνάς. Η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά που σήμερα βρίσκεται στο Βέρμιο είναι η Παναγιά η Αθηνιώτισσα.Η δε μονή της Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο ιδρύθηκε από δυο Αθηναίους μοναχούς. Αυτά γράφονται διότι είναι πολύ της μόδας το οθωμανικό παρελθόν της Αθήνας αλλά καθόλου το βυζαντινό.Στο ναό της Παναγιάς της Αθηνιώτισσας (Παρθενώνας) είχε προσκυνήσει και ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος μετά τη νίκη επί των Βουλγάρων και την υποταγή των Σέρβων το 1015. Και διέμεινε στην Αθήνα για αρκετό καιρό ο Βασίλειος ο Β'. Πράγμα που σημαίνει ότι η Αθήνα ήταν άξια όχι μόνο να γεννά αυτοκράτειρες (Ευδοκία και Ειρήνη η Αθηναία) αλλά και να φιλοξενεί αυτοκράτορες.Το γιατί και πώς έγινε ένα θλιβερό χωριό είναι μια ιστορία που μάλλον πρέπει να την αναζητήσουμε στο οθωμανικό της παρελθόν της και όχι στα χρόνια που αυτοκράτορες μέναν σε αυτήν και προσκυνούσαν στους ναούς της.