Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στον Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει την πολιτική απαγόρευσης συγκεκριμένων transgender ατόμων από τον στρατό.
Οι πέντε συντηρητικοί δικαστές ανέστειλαν τις αποφάσεις που είχαν λάβει κατώτερα δικαστήρια, τα οποία είχαν ακυρώσει την απαγόρευση με το σκεπτικό ότι παραβίαζε το σύνταγμα και ενέκριναν το αίτημα της κυβέρνησης να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Οι φιλελεύθεροι δικαστές (Ρουθ Μπέιντε Γκίνσμπεργκ, Στίβεν Μπρέιερ, Έλενα Κάγκαν και Σόνια Σοτομαγιόρ) ανέφεραν ότι θα διατηρούσαν τα μέτρα αυτά.
Το διάταγμα απαγορεύει «σε transgender άτομα που χρειάζονται ή έχουν κάνει μετάβαση φύλου» να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter το 2017 πως η χώρα πλέον «δεν θα αποδέχεται ή θα επιτρέπει» σε transgender Αμερικανούς να υπηρετούν στον στρατό λόγω «τεράστιου ιατρικού κόστους και διαταραχής».
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αναθεώρησε το διάταγμα περιορίζοντάς το transgender άτομα με ιστορικό «δυσφορίας φύλου» ή όταν το βιολογικό φύλο και η ταυτότητα ενός ατόμου δεν συμπίπτουν.
Όπως είχε εξηγήσει τότε, τα συγκεκριμένα άτομα «μπορεί να χρειάζονται βαριά ιατρική αγωγή (...), φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις», οπότε «δεν μπορούν να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, πλην εξαιρετικών περιστάσεων».
Ο Τζιμ Μάτις είχε πει πως θα κάνει εξαίρεση για τα εκατοντάδες transgender άτομα που ήδη υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν «με το βιολογικό φύλο» τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 8.980 ενεργά transgender άτομα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας.
Το διάταγμα του Τραμπ ακυρώνει την πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που επέτρεψε στους transgender να εντάσσονται και να υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Να σημειωθεί πως πρόκειται απλώς για μια πράξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συνιστά περισσότερο διαδικαστική ενέργεια παρά επίσημη δικαστική απόφαση. Η κυβέρνηση Τραμπ εξοργίστηκε που μικρότερα δικαστήρια μπλόκαραν επανειλημμένα ένα από τα διατάγματα, οπότε ζήτησε από την ανώτατη αρχή να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Ο Λευκός Οίκος ήθελε μια γρήγορη απόφαση επειδή, όπως είπε, το να επιτρέπεται σε transgender να υπηρετήσουν αποτελεί «απειλή για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια αφού η δικαστική μάχη ενδέχεται να είναι μακρά.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε οργή και κατακραυγή στα social media.
Currently serving members are not impacted. Only recruits are subject to mental health restrictions and must conform to dress code/physical standards like everyone else.
— Chad Felix Greene (@chadfelixg) 22 Ιανουαρίου 2019
71% of 17- to 24-year-olds are ineligible to join the military due to medical, mental, or behavioral reasons https://t.co/q04kRIUkPq
As a military veteran and transgender American, I am heartbroken. This is a hateful and cowardly policy based on the terrible reasoning of a White House that has spent the past two years constantly seeking to harm transgender people. There is no excuse for this. https://t.co/laYFeAgWcv
— Charlotte Clymer?️? (@cmclymer) 22 Ιανουαρίου 2019
Transgender military members have the courage to serve our country and deserve to do so. We have to fight back to reverse this. https://t.co/ln495C3RUR
— Kamala Harris (@KamalaHarris) 22 Ιανουαρίου 2019
Εναντίον της νέας πολιτικής του Τραμπ είχαν προσφύγει το 2017 οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των transgender, εκ μέρους transgender στρατιωτών – ορισμένοι από αυτούς υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν εμπειρία δεκαετιών στις ένοπλες δυνάμεις – αλλά και προσώπων που επιθυμούσαν να καταταγούν.
Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί έχουν δηλώσει στο Κογκρέσο ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα με τους transgender στρατιώτες. Όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ανατρέψουν αυτήν τη νέα πολιτική υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια