Οι αρχές της Νοτιάς Κορέας προσπαθούν να περιορίσουν τους κοριούς που έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρη τη χώρα.
Τουλάχιστον 17 κρούσματα από τσιμπήματα κοριών έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα της Σεούλ και στις πόλεις Μπουσάν και Ίντσεον έως τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι άνθρωποι στη Σεούλ συρρέουν σε κέντρα δημόσιας υγείας, ζητώντας να ελέγξουν τα τσιμπήματα που έχουν δεχθεί από κοριούς και ζητούν συμβουλές για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν. Την ίδια ώρα, η Μητροπολιτική Κυβέρνηση της Σεούλ έχει αποφασίσει να διαθέσει 500 εκατ. γουόν (358.000 ευρώ) και να συστήσει μια ομάδα αντιμετώπισης κατά των κοριών. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει να επιθεωρήσει περίπου 3.200 δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και λουτρών, για να αξιολογήσει τις συνθήκες υγιεινής τους. Επίσης, η κυβέρνηση θα συναντήσει ιδιώτες εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές στον έλεγχο των κοριών.
Πού «κρύβονται» οι κοριοί – Πώς αντιδρούν οι πολίτες στη Νότια Κορέα
Να σημειωθεί πως περιστατικά με τσιμπήματα από κοριούς αναφέρθηκαν τον Σεπτέμβριο, σε ένα πανεπιστήμιο στην πόλη Daegu ενώ λίγες μέρες μετά αναφέρθηκαν και σε τουριστικά καταλύματα. Την ίδια ώρα, μερικοί πολίτες της Νότιας Κορέας δεν επισκέπτονται τους κινηματογράφους ενώ δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς φοβούμενοι τους κοριούς, καθώς αυτοί «τρυπώνουν» σε υφασμάτινα καθίσματα. Επ’ αυτού, η Σεούλ σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα συγκεκριμένα καθίσματα στο μετρό με άλλα υλικά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μία 34χρονη κάτοικος της Σεούλ, δήλωσε πως θα αποφεύγει να επιβιβάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ φρόντισε να ψεκάσει όλο της το σπίτι. Επίσης, ένα νεαρό ζευγάρι δήλωσε ότι θα μείνει στο σπίτι για αρκετές μέρες. Παράλληλα, αρκετοί πολίτες υποστηρίζουν ότι φοβούνται να κοιμηθούν, καθώς οι κοριοί «κρύβονται» στις σχισμές των κρεβατιών.
Υπενθυμίζεται πως τα τσιμπήματα από κοριούς προκάλεσαν υγειονομικό συναγερμό πρόσφατα και στη Γαλλία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφορικά με τη Νότια Κορέα, κατά τη δεκαετία του 1960 είχε γίνει εθνική εκστρατεία «εξόντωσης» των κοριών, ωστόσο πλέον η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση του φαινομένου.
Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα κοριού
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, ωστόσο τα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό. Στη συνέχεια, το ξύσιμο για την ανακούφιση της φαγούρας μπορεί να προκαλέσει πληγές που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή ουλές.
Με πληροφορίες από BBC