Το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ και της ελευθερίας του Τύπου θα κριθούν την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, καθώς ο ιδρυτής του WikiLeaks μπορεί να βρεθεί σε μια πτήση προς τις ΗΠΑ αν η βρετανική δικαιοσύνη αποφασίσει τελικά την έκδοσή του.
Σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 175 χρόνια και η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, δεσμεύεται πως η μάχη για την απελευθέρωσή του θα συνεχιστεί.
«Είναι αδύνατο στην πραγματικότητα να προετοιμαστώ για αυτή τη στιγμή. Αυτό που αισθάνομαι όμως είναι ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν, πως ο Τζούλιαν μπορεί να είναι πολύ κοντά στο να αφεθεί ελεύθερος, ή μπορεί να είναι πολύ κοντά στο να τον βάλουν σε ένα αεροπλάνο και να μην ξαναδεί ποτέ την ελευθερία», αναφέρει η Στέλλα Ασάνζ σε μια συνέντευξη στο Reuters.
Η δικαστική απόφαση μπορεί να είναι η αυλαία στην επί 13 χρόνια νομική διαμάχη στη Βρετανία, για τον γεννημένο στην Αυστραλία Τζούλιαν Ασάνζ, αφότου το WikiLeaks έκανε τη εμφάνισή του στη δημόσια σκηνή με λεπτομέρειες από αυτό που ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας αυτού του είδους στη στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Αν οι δικαστές συμφωνήσουν με την έκδοση, μόνο μια παρέμβαση από την Ευρώπη μπορεί να την εμποδίσει.
«Εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βάλει ένα τέλος σε αυτήν, και μπορεί να το κάνει εγκαίρως, και εμείς μπορέσουμε να προσφύγουμε εγκαίρως --όλα αυτά τα 'αν'--, ο Τζούλιαν μπορεί να είναι στη συνέχεια σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία εβδομάδα από τώρα», είπε η Στέλλα, η οποία πρόσθεσε πως έχει «πολλή εμπιστοσύνη» στο ΕΔΔΑ.
Καθώς το ρολόι μετράει αντίστροφα μέχρι τη Δευτέρα, είπε πως ο σύζυγός της είναι πολύ αγχωμένος και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ενώ είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την ίδια και την οικογένειά τους. «Η καρδιά μου ετοιμάζεται για τη νίκη. Αλλά θα πρέπει να κρατήσω το μυαλό μου εστιασμένο στο γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στο να εκδοθεί», είπε.
Η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε πως δεν έχει πει στα δύο παιδιά του ζευγαριού, ηλικίας 7 και 5 ετών, για την έκδοση, επειδή δεν θέλει να τους προκαλέσει «ανασφάλεια και [να τους επιβάλει] την προοπτική να χάσουν τον πατέρα τους για πάντα». «Το μόνο που ξέρουν είναι πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή και πως αγωνιζόμαστε για να τον βγάλουμε» συμπλήρωσε.
Ο Ασάνζ πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, μια θλιβερή σύγχρονη φυλακή που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, όπου το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2022 σε μια τελετή με μόλις τέσσερις καλεσμένους, δύο από τους οποίους ήταν φρουροί. Τα προηγούμενα επτά χρόνια είχε κρυφτεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο κεντρικό Λονδίνο όπου είχε καταφύγει προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε έξι κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα, οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν.
Υποστήριζε πάντοτε πως αν αποφασιζόταν η έκδοσή του στη Σουηδία θα στελνόταν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων στον WikiLeaks. Αφού τον έσυραν έξω από την πρεσβεία το 2019 και φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, οι ΗΠΑ άρχισαν τις διαδικασίες απέλασης.
Οι αμερικανικές αρχές λένε πως οι ενέργειές του ήταν παράτολμες, έβλαψαν την εθνική ασφάλεια και έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων. Οι πολλοί υποστηρικτές του λένε πως η δίωξη είναι παρωδία, μια επίθεση στη δημοσιογραφία, στην ελευθερία του Τύπου και εκδίκηση επειδή προκάλεσε αμηχανία σε δυτικές κυβερνήσεις.
Η Στέλλα, δικηγόρος που συνάντησε τον σύζυγό της όταν εντάχθηκε στη νομική ομάδα του πριν από 10 και πλέον χρόνια, είπε πως δεν θα σχολιάσει τις αναφορές των ΗΠΑ ότι είναι πιθανή μια συμφωνία δικαστικού διακανονισμού λέγοντας απλώς πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τη δίωξη. Αν χάσει τη Δευτέρα, ο αγώνας της θα συνεχιστεί όπως και τα προηγούμενα δέκα χρόνια. «Θα κάνω ό,τι μπορώ, και η οικογένειά μου θα αγωνιστεί για αυτόν μέχρι να απελευθερωθεί».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters