Δυο οικονομικοί συντάκτες, ένας αρθρογράφος επί ευρωπαικών θεμάτων και νωρίτερα ένας απεσταλμένος καλύπτουν εκτενώς και με έμφαση τα σημερινά γεγονότα στην Αθήνα.
Ο οικονομικός ρεπόρτερ Nigel Cassidy αναρωτιέται αν οι Έλληνες ξαναγράφουν τη δική τους νεότερη ελληνική τραγωδία και περιγράφει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το ελληνικό θέμα. Αναφέρει τη φράση ενός Έλληνα χρηματιστή που λέει πως όλοι, οι Γερμανοί, η Ευρωζώνη, η ΕΚΤ και οι Έλληνες παίζουν το παιχνίδι της κότας - ποιος δηλαδή θα φοβηθεί τελευταίος.
Ο συντάκτης ευρωπαικών θεμάτων Gavin Hewitt γράφει κι αυτός για την Ελλάδα, σήμερα, ένα άρθρο με τίτλο "Η υπερχρεωμένη Ελλάδα βουλιάζει στην οργή και την ταπείνωση". Ξεκινάει την ανάλυση του λέγοντας "Οι Έλληνες νιώθουν ταπεινωμένοι. Οι συχνές τους διαμαρτυρίες μοιάζουν πλέον να μην βγάζουν πουθενά. Η μοίρα τους αποφασίζεται κάπου αλλού, από μη εκλεγμένους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τα σχόλια στη σημερινή διαμαρτυρία είναι γεμάτα οργή και απογοήτευση. Οι διαδηλωτές μιλούν για μια Ελλάδα διαλυμένη, για μια Ελλάδα προτεκτοράτο της ΕΕ. Η παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας πραγματικά δεν έχει προηγούμενο".
Άλλος οικονομικός συντάκτης του BBC, ο Paul Mason, τιτλοφορεί το σημερινό άρθρο του ως εξής: "Οι Έλληνες αντιμέτωποι με ολόκληρο τον κόσμο, σε μια Αθήνα που διαμαρτύρεται για τη λιτότητα". Αναφέρεται στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων και λέει ότι στόχος τους είναι όχι μόνο η κυβέρνηση και η τρόικα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Mason, οι αγανακτισμένοι έχουν στο στόχαστρο τους τα μέσα για δυο λόγους. Πρώτον γιατί θεωρούν ότι τα ελληνικά μέσα υπερασπίζονται το "μεγάλο κεφάλαιο". Και δεύτερον γιατί τα μίντια λειτουργούν ως εκπρόσωποι όσων παίρνουν τις αποφάσεις, τους οποίους δεν μπορούν να βρουν και να χλευάσουν οι αγανακτισμένοι γιατί βρίσκονται μακριά, στις Βρυξέλλες ή αλλού. Υπολογίζει ότι η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχε γύρω στις 200,000 κόσμο.
Δείτε και τις φωτογραφίες του BBC από τη σημερινή απεργία/διαμαρτυρία εδώ.
σχόλια