Απειλεί ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα

Απειλεί ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα Facebook Twitter
EPA
8

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της. 

Μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι πλέον η Άγκυρα και η Τρίπολη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για τα θαλάσσια σύνορα. Ο ίδιος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα και προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμα γεωτρύπανου, ώστε να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα. 

«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ». «Αλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη».

Η Αθήνα ετοιμάζει επιστολές για τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές αποκάλυπταν στο LiFO.gr ότι η Ελλάδα ετοιμάζει δύο επιστολές που θα στείλει μέσα στις επόμενες ώρες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως μεταφέρουν οι ίδιες, ασφαλέστατες πηγές, η Αθήνα θα παρουσιάσει αναλυτικά τα επιχειρήματά της που απαντούν στις ανυπόστατες τουρκικές θέσεις των τελευταίων ημερών «με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». 

Κομισιόν: Μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε ελληνικά νησιά

 

Λίγο νωρίτερα, τη «σοβαρή ανησυχία» της για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης εξέφραζε η Κομισιόν, δια στόματος του αντιπροέδρου της και ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, εκτιμώντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εαν γινει η ενεργεια στην Ανατολικη Μεσογειο λογος για να εμπλακει η Ελλαδα στην Ισραηλινο-Τουρκικη διπολικοτητα, ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.Οποιαδηποτε οξυνση της ελληνοτουρκικης σχεσης, ποσο μαλλον μια στρατιωτικη περιπετεια, θα σημαινει το τελος της Ελλαδας ( ηδη ειμαστε χρεοκοπημενοι ). Οικονομια, τουρισμος, συμφωνια Ευρωπης-Τουρκιας για μεταναστευτικο, διαιωνιση της αντιπαραθεσης, νεο brain drain για να μην αναφερω εδαφικη και ανθρωπινη ακεραιοτητα της χωρας. Ο μοναδικος κερδισμενος απο μια κατασταση αποσταθεροποιησης στην Ανατολικη Μεσογειο ειναι το Ισραηλ και μονο το Ισραηλ, ο νεος μας φιλος. Δε πρεπει να τσιμπησουμε το δολωμα. Η Τουρκια ειναι ισχυρη και δε παει πουθενα. Ας μοιραστουμε αυτο το νεο φρουτο, την ενεργεια, κι ας αποβαλλουμε λυκοφιλιες οπως του Ισραηλ. Το Ισραηλ καιγεται να μας στηριξει σε καποια στρατιωτικη περιπετεια με την Τουρκια. Να μας πουλησει φιλια γιατι αυτο ειναι ανεξοδο γι αυτο. Εμεις δε θελουμε την στηριξη γιατι δε θελουμε ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ. Ναι στη συνεργασια με την Τουρκια, ναι στο μελλον, οχι στο πανισχυρο ( οικονομικα, διπλωματικα, στρατιωτικα ) πολεμοχαρες Ισραηλ !Πρεπει να δειξουμε ωριμοτητα. Και οι Τουρκοι ( εδω και 40 χρονια ) και εμεις ( απο το 2010 και μετα ) πρεπει να αποστασιοποιηθουμε των ισραηλινων πρωην και νυν "συμβουλων". Ειρηνη και μονο Ειρηνη στην Ανατολικη Μεσογειο. Κατανοηση και συνεργασια στο ζητημα της Ενεργειας. Προσοχη στις προβοκατσιες. Τα συμπλεγματα του ηρωα και του λεβεντη κι απ τις δυο πλευρες.
"Ναι στη συνεργασια με την Τουρκια, ναι στο μελλον, οχι στο πανισχυρο ( οικονομικα, διπλωματικα, στρατιωτικα ) πολεμοχαρες Ισραηλ!"Να σκύψουμε δηλαδή το κεφάλι στον θρασύδειλο νταή της γειτονιάς ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα μας βαρέσει πολύ. Μάλιστα. Ε, λοιπόν, ΚΑΜΙΑ υποχώρηση στη τρέλα του σουλτάνου, ΝΑΙ στην ισχυροποίηση της αντιτουρκικής συνεργασίας και με το Ισραήλ και με όποιον χρειαστεί!
Μιλας σαν σιωνιστης. Αυτο θελει το Ισραηλ γιατι αυτο το συμφερει. Μεχρι το 2009 το Ισραηλ δεν ειχε κανενα προβλημα με τον "Σουλτανο" οπως τον αποκαλουνε οι ιδιοι οι σιωνιστες. Μονο μετα το Νταβος του 2009 οταν ο Ερντογαν μιλησε εναντιον του Ισραηλ για την Γαζα και δημοσια ξεφτυλισε τον τοτε προεδρο του Ισραηλ Σιμον Περεζ ( δες σχετικο βιντεο στο youtube ) αρχισε το Ισραηλ και οι σιωνιστες, εδω και στην Αμερικη να μιλανε και να πραττουν εναντιον του. Μονο τοτε το Ισραηλ ανοιχτηκε και απλωσε χερι "φιλιας" στην Ελλαδα μετα απο 35 χρονια. Πισω απο την οξυνση της ελληνοτουρκικης αντιπαλοτητας βρισκεται το Ισραηλ. Δολωμα ειναι η Ενεργεια.Το Ισραηλ εχει επαφες και με το βαθυ κρατος της Τουρκιας και μ αυτο της Ελλαδας. Μπορει ανετα σε βαθος χρονου ( ενα, δυο χρονια, πεντε χρονια ) να κανει μια προβοκατσια χρησιμοποιοντας καποια εθνικιστικα στοιχεια των τουρκων επι παραδειγματι και η Ελλαδα, εχοντας αποκτησει "στρατιωτικη αυτοπεποιθηση" με την "βοηθεια" και το σιγονταρισμα των ισραηλινων ( αρα και των αμερικανων ) να πρεπει να απαντησει. Ενα τετοιο σεναριο στρατιωτικης αντιπαραθεσης ωφελει το Ισραηλ και μονο το Ισραηλ, οπως αναφερω πιο πανω. Η επικοινωνιακη εστιαση μονο στο προσωπο του Ερντογαν, η μονομερης εκμεταλλευση της Ενεργειας στο Αιγαιο ειναι σιωνιστικης εμπνευσης. Η Ελλαδα δεν ειχε Ενεργεια και τωρα που μπορει να εχει δε πρεπει να την αφησει να γινει λογος στρατιωτικης αντιπαραθεσης με την Τουρκια. Με τον εχθρο σου κανεις Ειρηνη ελεγε ο δικος σας ο Ραμπιν, οχι με τον φιλο σου. Κι η Ειρηνη ειναι μονοδρομος για μια χωρα οπως η Ελλαδα. Οχι στις προβοκατσιες απο εθνικιστες, ειτε της Τουρκιας, ειτε της Ελλαδας. Οχι στην ενταση που οφελει μονο το Ισραηλ. Καμια στρατιωτικη αντιπαραθεση με Τουρκια.
"Ας μοιραστουμε αυτο το νεο φρουτο, την ενεργεια,...." Πηγή: www.lifo.grΣυνειδητοποείτε* όσοι υποστηρίζετε να μοιραστούμε με την Τουρκία την ενέργεια (τους πόρους μας δηλαδή)ότι πρόκειται για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, απλά με άλλη μορφή; Η προστασία των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας από πότε είναι "σύμπλεγμα λεβεντιάς"; Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν έχει λογική αυτό που ζητάει, να μοιραστούμε τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου και ψάχνει πατήματα νομιμότητας (εξού και το μνημόνιο με τη Λιβύη χωρίς να έχουν σύνορα). Αν είναι να μοιραστούμε τους πόρους μας με την Τουρκία, ας ξεκινήσουμε από μια εσωτερική κατάσταση αρμονίας και αλληλοκατανόησης: Ας μοιραστεί κάποιος που υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία με την Τουρκία τους προσωπικούς του πόρους, π.χ. το μισθό του, γιατί...έτσι, είναι όμορφο να μοιράζεσαι και να ζεις σε έναν αγγελικό κόσμο. *"Συνειδητοποιείτε": Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι δεν απευθύνομαι προσωπικά σε εσάς, αλλά με αφορμή το δικό σας σχόλιο σε όλους όσοι έχουν αυτοί την άποψη, μεταξύ τους και δημοσιογράφοι.
Τα εθνικά θέματα θέλουν ψυχραιμία. Θέλουν ισχυρή και ενιαία διπλωματία. Δεν μπορείς να πας έτσι χαλαρά, μόλις σε πιέσουν λίγο, σε καθεστώς συν-διαχείρισης. Γιατί η συν-διαχείριση μπορεί να επεκταθεί σε λίγα χρόνια από τα κοιτάσματα στα νησιά και μετά από λίγο στα δικαιώματα των κατοίκων σε αυτά.Η Ελλάδα οφείλει να έχει συμμάχους στην περιοχή (Ισραήλ, Αίγυπτος) και να αφήσει την Τουρκία να κομπάζει. Σε καμία περίπτωση όμως σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, που είναι πολύ πιθανόν να γίνει, δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει aggressor σε πόλεμο. Ηρεμία και διαρκής πίεση σε διπλωματικό επίπεδο.