Την απόγνωση των ανθρώπων στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου, καταγράφει οδοιπορικό του βρετανικού Observer.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Γάζα βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους της πολυετούς κρίσης της. Έπειτα από επτά εβδομάδες πλήρους στρατιωτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ, η ανθρωπιστική κατάσταση έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα: οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, τα νοσοκομεία βομβαρδίζονται, τα αποθέματα σε τρόφιμα και καύσιμα εξαντλούνται, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για πολλοστή φορά.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία στις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ διέκοψε μονομερώς την προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς και σταμάτησε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έκτοτε, καμία αποστολή δεν έχει φτάσει στον αποκλεισμένο θύλακα, με την κυβέρνηση του Ισραήλ να δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της βοήθειας έως ότου απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι που κρατά η Χαμάς.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, ο αποκλεισμός συνεχίζεται για όγδοη εβδομάδα, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ντόναλντ Τραμπ. Η ισραηλινή κυβέρνηση διαψεύδει πως χρησιμοποιεί την πείνα ως μέσο πίεσης – ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού.
Γάζα: Μαζικές μετακινήσεις, βομβαρδισμένα νοσοκομεία, πείνα
Περίπου 420.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους, λόγω νέων εντολών εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Ταυτόχρονα, η επισιτιστική κρίση πλήττει το σύνολο του πληθυσμού: τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί, ενώ οι τιμές στα βασικά είδη έχουν αυξηθεί κατά 1.400%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Πολλές φορές δίνω το δικό μου φαγητό στον γιο μου. Είναι η πείνα που θα με σκοτώσει – όχι οι βόμβες», δηλώνει στον Observer ο Χικμάτ Αλ-Μάσρι, λέκτορας πανεπιστημίου από την πόλη Μπέιτ Λαχία. Η Oxfam εκτιμά πως τα περισσότερα παιδιά στη Γάζα επιβιώνουν πλέον με λιγότερο από ένα γεύμα την ημέρα.

Παράλληλα, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν πληγεί από επιδρομές ή στερούνται βασικών φαρμάκων. «Στην κλινική μας για εγκαύματα, σταματάμε να δεχόμαστε ασθενείς ήδη από τις 10 το πρωί, επειδή προσπαθούμε να κάνουμε τα φάρμακα να διαρκέσουν περισσότερο», καταγγέλλει γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Ντέιρ αλ-Μπάλα.
Γάζα: Κατασχέσεις γης και στρατιωτικές «ζώνες ασφαλείας»
Το Ισραήλ εντείνει τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» κατά μήκος της Γάζας, καταλαμβάνοντας παλαιστινιακή γη και αποκόπτοντας την πρόσβαση στη βοήθεια. Η νέα ζώνη στη Ράφα καλύπτει σχεδόν το 20% του εδάφους της Λωρίδας, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη στριμωγμένο πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η στρατηγική αυτή ενδέχεται να στοχεύει σε μόνιμη στρατιωτική κατοχή και στην de facto εκδίωξη των Παλαιστινίων από τον τόπο τους.
Επιπλέον, το Ισραήλ σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ιδιωτικών εργολάβων, αποκλείοντας διεθνείς φορείς όπως ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός – γεγονός που εγείρει έντονες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επιλογή των δικαιούχων.

Γάζα: Επιδρομές σε ανθρωπιστικές ζώνες και διεθνή κατακραυγή
Ακόμα και οι «ανθρωπιστικές ζώνες» που έχει ορίσει το Ισραήλ, όπως το al-Mawasi, δεν προσφέρουν καμία εγγύηση ασφάλειας. Αεροπορική επιδρομή στην περιοχή αυτή την περασμένη εβδομάδα σκότωσε 16 ανθρώπους.
Ανάλογες επιθέσεις σημειώθηκαν σε νοσοκομεία, μεταξύ αυτών στο Nasser της Χαν Γιουνίς και στο al-Ahli στην πόλη της Γάζας. Στο Nasser, χτυπήθηκε κτήριο που στέγαζε διεθνές ιατρικό προσωπικό, ενώ στο al-Ahli καταστράφηκαν μονάδες εντατικής θεραπείας και χειρουργεία. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως στόχος ήταν μαχητές της Χαμάς.

«Στην αρχή του πολέμου, αν γινόταν επίθεση σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, εκκενώναμε. Τώρα, ο πήχης έχει πέσει στα 30 μέτρα», σημειώνει διεθνής αξιωματούχος ανθρωπιστικής αποστολής, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος για το προσωπικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Γάζα: Η εκεχειρία αγνοείται, η απόγνωση μεγαλώνει
Παρά τις προσπάθειες διεθνών μεσολαβητών για αναβίωση της εκεχειρίας, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα. Βασικά ζητήματα, όπως η απελευθέρωση ομήρων και ο τερματισμός της στρατιωτικής παρουσίας, παραμένουν άλυτα.
«Ο θάνατος μάς περιβάλλει από κάθε κατεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το επίπεδο του πόνου που ζούμε», δηλώνει ο Αλ-Μάσρι. Η φωνή του, όπως και εκατομμυρίων Παλαιστινίων, ακούγεται όλο και πιο ασθενικά, μέσα στον θόρυβο των επιθέσεων και της σιωπής της διεθνούς κοινότητας.
