Δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Κίνα στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πρόκειται να διερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού στην Γουχάν.
Δύο μέλη του ΠΟΥ είχαν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το πρόβλημα ήταν η έλλειψη θεώρησης της άδειας, που απαιτείται.
Η πολυαναμενόμενη έρευνα συμφωνήθηκε μεταξύ Πεκίνου και ΠΟΥ τον Δεκέμβριο μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγεσούς είπε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» που η Κίνα δεν είχε ακόμη οριστικοποιήσει τις άδειες για την άφιξη της ομάδας «δεδομένου ότι δύο μέλη είχαν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους και άλλα δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή».
«Με διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα επιταχύνει την εσωτερική διαδικασία για την ταχύτερη δυνατή λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τρίτη, εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για να επισημάνει ότι «η αποστολή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ και τη διεθνή κοινότητα».
Ο ΠΟΥ προσπαθεί να στείλει μια ομάδα 10 ατόμων από διεθνείς εμπειρογνώμονες στην Κίνα επί μήνες με σκοπό να διερευνήσει τη ζωική προέλευση της πανδημίας και πώς ακριβώς ο ιός πέρασε για πρώτη φορά στον άνθρωπο.
Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε ότι η έρευνα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.
Τα δύο μέλη της διεθνούς ομάδας που είχαν ήδη αναχωρήσει για την Κίνα είχαν ξεκινήσει νωρίς την Τρίτη, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι ο ένας είχε επιστρέψει και ο άλλος βρισκόταν καθ' οδόν μέσω άλλης, τρίτης χώρας.
Ο κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν στην κεντρική επαρχία της Hubei στα τέλη του 2019.
Αρχικά πιστεύεται ότι ο ιός προήλθε από μια αγορά που πουλούσε εξωτικά ζώα για κατανάλωση. Τότε έλεγαν ότι εκεί ήταν που ο ιός κατάφερε να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο.
Όμως, η προέλευση του ιού εξακολουθεί να αμφισβητείται έντονα. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι η αγορά μπορεί να μην ήταν ο χώρος προέλευσης και ότι εκεί απλά ενισχύθηκε ο ιός.
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορωνοϊοί, που είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπους, μπορεί να κυκλοφορούν σε νυχτερίδες εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιος ενδιάμεσος ξενιστής μεταδίδει τον ιό μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων.
Με πληροφορίες του Reuters/BBC