Η ισραηλινή επίθεση στο στρατιωτικό συγκρότημα Παρτσίν του Ιράν στα τέλη Οκτωβρίου φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τις πιθανότητες της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, εάν επιλέξει να το πράξει στο μέλλον.
Σύμφωνα με το Axios, που επικαλείται Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός που καταστράφηκε ήταν ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας.
Η επίθεση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις Taleghan 2, οι οποίες αν και δεν περιλαμβάνονται στο δηλωμένο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, φιλοξενούσαν εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά στάδια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο εξοπλισμός, ο οποίος χρονολογείται πριν από το 2003 – έτος που το Ιράν διέκοψε το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα – ήταν σχεδιασμένος για τη δοκιμή εκρηκτικών μηχανισμών απαραίτητων για την πυροδότηση πυρηνικής βόμβας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χωρίς αυτόν τον εξοπλισμό, το Ιράν βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η αντικατάστασή του θα ήταν ανιχνεύσιμη και χρονοβόρα. «Χωρίς αυτόν, οι Ιρανοί είναι μπλοκαρισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος στο Axios.
Η μυστική δραστηριότητα του Ιράν
Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το Ιράν διεξήγαγε «άκρως απόρρητες» επιστημονικές δραστηριότητες, γνωστές μόνο σε λίγους εντός της ιρανικής κυβέρνησης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Αν και ο κατεστραμμένος εξοπλισμός δεν χρησιμοποιούνταν άμεσα σε αυτές τις έρευνες, θεωρείται ότι θα ήταν κρίσιμος σε μεταγενέστερα στάδια.
Διπλωματικές πιέσεις και διεθνείς αντιδράσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποφύγει επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, όμως η Taleghan 2 δεν ήταν μέρος του επίσημου προγράμματος του Ιράν. Αυτό έδωσε στο Ισραήλ τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επίθεση, χωρίς να δώσει στη Τεχεράνη περιθώριο να παραδεχθεί δημόσια την παραβίαση της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων.
Η επίθεση, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ήταν ένα «σαφές μήνυμα» ότι το Ισραήλ έχει εκτεταμένη γνώση των πιο απόρρητων σχεδίων του Ιράν και είναι ικανό να τα ανατρέψει.
Αντίκτυπος στην ασφάλεια της περιοχής
Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να απειλεί με αναθεώρηση του πυρηνικού του δόγματος σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής». Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, υπερασπίστηκε την επιλογή της επίθεσης, υποστηρίζοντας ότι η αποτροπή του Ιράν από την κατασκευή πυρηνικών όπλων είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Το Ισραήλ, με αυτή την κίνηση, έδειξε πως όχι μόνο παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τεχεράνης, αλλά είναι επίσης διατεθειμένο να δράσει αποφασιστικά, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται υψηλής ασφάλειας.