Η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πολιτική πραγματικότητα, καθώς ο επόμενος εθνικός ηγέτης της πιθανότατα θα προέρχεται από την ακροδεξιά. Ο Χέρμπερτ Κικλ, επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός καγκελάριος της χώρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πιθανή άνοδός του προκαλεί ανησυχία στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αναμένεται να υιοθετήσει πολιτικές παρόμοιες με εκείνες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν: προσέγγιση με το Κρεμλίνο, σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.
Η πολιτική ατζέντα του Κικλ και η απειλή για την ΕΕ
Εάν το FPÖ καταλάβει την εξουσία, η Αυστρία θα προστεθεί σε μια ομάδα χωρών που διατηρούν φιλορωσικές θέσεις, όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν και η Σλοβακία υπό τον Ρόμπερτ Φίτσο. Αυτό δημιουργεί έναν άξονα που ενδέχεται να μπλοκάρει σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, ειδικά σε θέματα όπως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η βοήθεια προς την Ουκρανία.
Το FPÖ, που στο παρελθόν είχε υπογράψει «συμφωνία φιλίας» με το κόμμα του Πούτιν, υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια «ειρηνική πολιτική» και να αναγκάσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, το κόμμα αντιτίθεται σθεναρά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η πολιτική του Κικλ στο μεταναστευτικό αποτελεί άλλη μία πηγή ανησυχίας. Έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τη «ομοιογένεια» του αυστριακού λαού, προωθώντας την αναστολή του δικαιώματος ασύλου μέσω «έκτακτων νόμων» και την «επανεισδοχή» αιτούντων άσυλο στις χώρες καταγωγής τους. Αυτές οι πολιτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το FPÖ επίσης ζητά τη διακοπή των πληρωμών προς την ΕΕ εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και προτείνει τη δημιουργία μεταναστευτικών κέντρων σε τρίτες χώρες.
Η σκιά του παρελθόντος και οι ανησυχίες για το μέλλον
Η πιθανότητα της ανόδου του FPÖ φέρνει στη μνήμη τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση το 2000 υπό τον Γεργκ Χάιντερ. Τότε, οι χώρες της ΕΕ είχαν διακόψει διμερείς σχέσεις με την Αυστρία.
Επιπλέον, η χρήση του όρου «Volkskanzler» (λαϊκός καγκελάριος) από τον Κικλ κατά την προεκλογική του εκστρατεία έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς η φράση αυτή συνδέεται με τη ναζιστική περίοδο στη Γερμανία.
Η άνοδος του FPÖ δίνει ώθηση σε ακροδεξιούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, βλέπει την Αυστρία ως πιθανό παράδειγμα προς μίμηση. Η γερμανική πολιτική σκηνή ανησυχεί ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Με πληροφορίες από Politico