Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν οδοντιατρικές θεραπείες στους προϊστορικούς ανθρώπους, με παραδείγματα που χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή (9.000 χρόνια για να 3300 χρόνια π.Χ.).
Όπως αναφέρει η Le Monde, έχουν βρεί δόντι με σφράγισμα από κερί μέλισσας, έχουν βρεί διατρήσεις με πρωτόγονους τροχούς αλλά και τη χρήση παυσίπονων που μετρίαζαν τον πόνο.
Το νέο εύρημα που τους εξέπληξε όμως είναι, όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports, η περίπτωση ενός τέλεια διατηρημένου σκελετού ενός αρσενικού άτομου 25 ετών που ανακαλύφθηκε το 1988 στο Μπελούνο, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, και έχει ηλικία περίπου 14 000 ετών.
Η ανάλυση έδειξε ότι ένα δόντι του είχε υποβληθεί σε θεραπεία με πυριτόλιθο. Χρησιμοποιώντας αυτή τη βασική πράξη, ο "οδοντίατρος" κατάφερε να αποσπάσει το μολυσμένο υλικό από το δόντι. Μια «παρέμβαση» που είναι μπροστά περίπου 5.000 χρόνια σχετικά με όσα γνωρίζαμε.
Ο Stefano Benazzi, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και συντονιστής της έρευνας, λέει ότι αυτό «το δόντι είναι το παλαιότερο γνωστό δείγμα παρέμβασης σε μια οδοντική κοιλότητα" .
"Το πιο σημαντικό, από αυτό το εύρημα είναι ότι οι άνδρες από την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή γνώριζαν τη ζημία από τις οδοντιατρικές λοιμώξεις και την ανάγκη για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιώντας λίθινα εργαλεία για να αφαιρέσουν τα μολυσμένα μέρη και να καθαρίσουν τις κοιλότητες", λέει.
Στη διαπίστωση για τις οδοντιατρικές αυτές πράξεις οδήγησε η περαιτέρω μοριακή ανάλυση καθώς μέχρι τώρα ήταν μη ορατά τα σημάδια της επέμβασης. Επρόκειτο για μια στοιχειώδη χειρουργική επέμβαση που άφησε τα σημάδια της στις επόμενες γενιές.
σχόλια