Η πόλη Τσιάνγκ Μάι, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά μέρη στην βόρεια Ταϊλάνδη, βρίσκεται στην κορυφή των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου.
Η πόλη την Παρασκευή, βρέθηκε πρώτη στον πίνακα της ιστοσελίδας παρακολούθησης του αέρα IQAir, που μέσα σε αυτόν καταγράφονται οι πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Τα επίπεδα των ρύπων PM2.5, δηλαδή μικροσωματίδια που προκαλούν καρκίνο και λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων, χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ ανθυγιεινά», ξεπερνώντας 35 φορές τα επίπεδα του ΠΟΥ.
«Είναι πολύ υψηλά (τα επίπεδα). Το μόνο που έχω είναι αυτή η μάσκα που είναι η ίδια που χρησιμοποιούσα για τον κορωνοϊό», δήλωσε στο AFP ένας πωλητής στην πόλη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος απελευθερώθηκε πρόσφατα πρόωρα από την ποινή φυλάκισης για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας έπειτα από 15 χρόνια αυτοεξορίας, επισκέφθηκε την αγορά την Παρασκευή φορώντας μια μάσκα προσώπου, ενώ πόζαρε για φωτογραφίες με τους πωλητές.
Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης πλήττουν συχνά τη συγκεκριμένη πόλη κατά τους πρώτους μήνες του έτους, όταν οι αγρότες συχνά καίνε καλλιέργειες για να καθαρίσουν τη γη, ενώ οι δασικές πυρκαγιές και τα καυσαέρια, μεγαλώνουν εξίσου το πρόβλημα. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία έχει οδηγήσει σε κάποιες δράσεις από την κυβέρνηση, με το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού να εγκρίνει έναν νόμο για τον καθαρό αέρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος τον Ιανουάριο.
«Πρέπει να ελέγχω την υγεία μου κάθε χρόνο, ειδικά για αναπνευστικές ασθένειες», συμπλήρωσε επίσης ο πωλητής. Μια κυβερνητική υπηρεσία προειδοποίησε αυτό το μήνα ότι απαιτείται περισσότερη επίσημη δράση, λέγοντας ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν θεραπεία για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ρύπανση πέρυσι. «Η ρύπανση είναι πάντα υψηλή, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου», δήλωσε ένας κάτοικος την ώρα που έκανε τα ψώνια του στη συγκεκριμένη αγορά.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό, αφού (η μόλυνση) είναι πάντα υψηλή». Ένας άλλος κάτοικος πρόσθεσε επίσης ότι η τοποθεσία της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους, παγιδεύοντας το τοξικό νέφος, έκανε την κατάσταση χειρότερη. Όμως ανησυχούσε περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας», τόνισε. Πέρυσι, τα ανεβασμένα επίπεδα ρύπανσης αποθάρρυναν τους διεθνείς τουρίστες από την επίσκεψή τους στην Ταϊλάνδη, με τους πωλητές να απελπίζονται για τις δουλειές τους, την ώρα που και εγχώριοι επισκέπτες ακύρωναν τις κρατήσεις. Ωστόσο την Παρασκευή, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με περιπλανώμενους τουρίστες που έδειχναν να μην ενοχλούνται από το νέφος. «Δεν φοβάμαι τη ρύπανση», δήλωσε ένας τουρίστας που επισκέφθηκε την πόλη.
«Απλώς απολαμβάνω την πόλη γιατί είναι πολύ ωραία. Απλώς πρέπει να συνεχίσεις και να ζήσεις τη μέρα σου», κατέληξε ένας άλλος τουρίστας.
Οι δέκα πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου
- Μπανγκλαντές
- Πακιστάν
- Ινδία
- Τατζικιστάν
- Μπουρκίνα Φάσο
- Ιράκ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Νεπάλ
- Αίγυπτος
- Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Με πληροφορίες από France24