Οι αρμόδιες αρχές στη νοτιοδυτική Κίνα συμφώνησαν να παρέμβουν για να βοηθήσουν τους μαθητές ενός απομονωμένου ορεινού χωριού, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα μία σειρά από πραγματικά σοκαριστικές φωτογραφίες που δείχνουν την διαδρομή που ακολουθούν τα παιδιά προκειμένου να πάνε στο σχολείο.
Οι μαθητές του χωριού Ατούλερ στην επαρχία Σιτσουάν αναγκάζονται καθημερινά να ανεβοκατέβουν έναν απόκρημνο βράχο 800 μέτρων από ξεχαρβαλωμένες σκάλες, μπήγοντας τα χέρια τους στα βράχια για να μπορέσουν στηριχθούν.
Εικόνες από αυτή την τρομακτική και ενίοτε θανατηφόρα κάθοδο - για την οποία χρειάζονται τουλάχιστον 90 λεπτά- έκαναν το γύρο του κινεζικού διαδικτύου αυτή την εβδομάδα, αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους σε μία εφημερίδα του Πεκίνου.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Chen Jie, έναν βραβευμένο φωτορεπόρτερ που έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στις περσινές εικόνες που αποτύπωσε από τις θανατηφόρες εκρήξεις στο λιμάνι Τιαντζίν.
Μιλώντας μέσω WeChat, ο Chen περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε την πρώτη φορά που παρακολούθησε τους δεκαπέντε μαθητές του χωριού, ηλικίας 6-15 ετών να σκαρφαλώνουν το βράχο.
«Αναμφίβολα σοκαρίστηκα από τη σκηνή που εκτυλισσόταν μπροστά μου», έγραψε, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι οι φωτογραφίες του θα βοηθήσουν ώστε να αλλάξει η «επίπονη καθημερινότητα» του χωριού.
Ο επικεφαλής της κοινότητας των 72 κατοίκων Api Jiti δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος στην κορυφή του βουνού για να χτιστεί ένα σχολείο για τα παιδιά. Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχτηκε στην εφημερίδα «Beijing News» ότι «επτά ή οχτώ» χωρικοί έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να ανεβοκατέβουν το βράχο, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί.
Το καθημερινό οδοιπορικό για το σχολείο είναι τόσο εξαντλητικό για τους μαθητές που πλέον επιστρέφουν στο χωριό για να δουν τις οικογένειες τους μόλις δύο φορές το μήνα.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση των φωτογραφιών ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα λάβει άμεσα δράση.
Η τοπική επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος υποσχέθηκε να χτίσει μία ατσάλινη σκάλα προκειμένου να συνδέσει το απομονωμένο χωριουδάκι με τον έξω κόσμο, μέχρι να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση.
Με στοιχεία από την εφημερίδα «Guardian»