Η παρατεταμένη κράτηση πολιτικών κρατούμενων στην απομόνωση και η σωματική βία στην οποία υποβάλλονται στις φυλακές της Αιγύπτου αποτελούν «βασανιστήριο», σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
«Οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο βρίσκονται σε συνθήκες παρατεταμένης και επ' αόριστον απομόνωσης, μερικές φορές για πολλά χρόνια, γεγονός που αποτελεί ένα είδος βασανιστηρίου», κατήγγειλε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίληψη της έκθεσής της που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Οι αρχές της Αιγύπτου διέψευσαν ότι καταφεύγουν συστηματικά στην παρατεταμένη κράτηση φυλακισμένων στην απομόνωση, στην απάντηση που έδωσαν στο μνημόνιο που έστειλε στις 16 Απριλίου η Διεθνής Αμνηστία και στο οποίο περιέχονταν μια περίληψη των ερευνών της, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ που δημοσιεύθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ «ενός κελιού απομόνωσης και της τοποθέτησης κρατούμενων σε "ξεχωριστά κελιά"», εξηγεί η Διεθνής Αμνηστία.
Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατηγορείται συχνά από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν την καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.
Από την πλευρά του το Κάιρο αρνείται τις κατηγορίες αυτές, επικρίνοντας τις ΜΚΟ ότι έχουν πολιτικά κίνητρα.
«Είμαστε απογοητευμένοι που (η αιγυπτιακή κυβέρνηση) επικεντρώνεται στη διαφορά μεταξύ των κελιών αντί να αντιμετωπίζει τις ευθύνες της», επεσήμανε η Νάζια Μπουνάιμ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική.
«Οι Αιγύπτιοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη της αντιπολίτευσης γίνονται στόχος όχι μόνο επειδή εκφράζουν ειρηνικά τις απόψεις τους (...), (αλλά) οι διώξεις εναντίον τους συνεχίζονται και πίσω από τα κάγκελα», πρόσθεσε η ίδια.
«Παρατεταμένοι ξυλοδαρμοί, στέρηση τροφής, ταπεινώσεις και περιορισμός των κινήσεων επί χρόνια», είναι μερικές από τις κακοποιήσεις που υφίστανται οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Βάσει των μαρτυριών εννέα πρώην κρατούμενων και οικογενειών προσώπων που παραμένουν φυλακισμένα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει καταγράψει 36 περιπτώσεις κρατούμενων που τέθηκαν στην απομόνωση «για μεγάλο και αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα».
Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ισλαμιστές, αλλά και κοσμικοί αντιφρονούντες, έχουν συλληφθεί μετά την ανατροπή από τον στρατό το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια