Καθώς η ροή πληροφοριών στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές επικοινωνιών, το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC επανεξετάζει μια τακτική μετάδοσης που διαδόθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: το ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων.
Το BBC ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει ραδιοσυχνότητες που μπορούν να ταξιδέψουν για μεγάλες αποστάσεις και θα είναι προσβάσιμες σε φορητά ραδιόφωνα. Σκοπός είναι να μεταδίδονται ειδήσεις στα αγγλικά για τέσσερις ώρες τη μέρα στο Κίεβο αλλά και σε περιοχές της Ρωσίας.
«Συχνά λέγεται ότι η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου», δήλωσε ο Τιμ Ντέιβι, γενικός διευθυντής του BBC. «Σε μια σύγκρουση όπου η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι διάχυτη, υπάρχει σαφής ανάγκη για πραγματικές και ανεξάρτητες ειδήσεις που μπορούν να εμπιστευτούν οι άνθρωποι».
Την Τρίτη, ρωσικά βλήματα έπληξαν τον κεντρικό πύργο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στο Κίεβο. Ο Ολεξέι Ρεζνίκοφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ότι ο στόχος της Ρωσίας ήταν «να σπάσει την αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού», ξεκινώντας με «διακοπή της σύνδεσης» και «τη διάδοση μαζικών ψεύτικων μηνυμάτων».
Το ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για να ενημερωθούν ακροατές σε εμπόλεμες ζώνες εδώ και δεκαετίες. Χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή κωδικών σε κατασκόπους στη Βόρεια Κορέα αλλά και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ωστόσο, πιο σύγχρονες μορφές ραδιοφώνου μαζί με το διαδίκτυο ώθησαν τελικά τα βραχέα κύματα σε οριακή εξαφάνιση. Στο πλαίσιο αυτό, το BBC απέσυρε τις εκπομπές βραχέων κυμάτων στην Ευρώπη πριν από 14 χρόνια.
Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η τηλεθέαση της ουκρανικής ιστοσελίδας του BBC υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα φτάνοντας τους 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες, όπως ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός την Τετάρτη. Το BBC παρέχει επίσης ειδησεογραφική κάλυψη στη χώρα μέσω του ιστότοπού του σε YouTube, Facebook, Twitter, Telegram και Viber.
Με πληροφορίες από New York Times