Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει το Ουκρανικό μέτωπο, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά με τεράστιο ανθρώπινο κόστος.
Συνολικά, η Ρωσία έχει καταλάβει ή ανακτήσει τον έλεγχο μίας περιοχής περίπου 2.350 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία και στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Αλλά παράλληλα με τις επιτυχίες στο πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν και τις μεγαλύτερες τους απώλειες από την αρχή του πολέμου. Όπως αναφέρει το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τον Νοέμβριο η Ρωσία υπέστη 45.680 απώλειες, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο μήνα από την αρχής της πλήρους εισβολής της Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Βρετανών αξιωματούχων, η Ρωσία τον Νοέμβριο είχε καθημερινά κατά μέσο όρο 1.523 άνδρες, νεκρούς και τραυματίες.
Μάλιστα, στις 28 Νοεμβρίου η Ρωσία έχασε περισσότερους από 2.000 άνδρες σε μία μόνο ημέρα, η πρώτη φορά που συνέβη αυτό.
Τα παραπάνω στατιστικά βασίζονται σε δημόσια διαθέσιμες πηγές, ενώ κάποιες φορές διασταυρώνεται με απόρρητα δεδομένα.
Συνολικά, η Ρωσία εκτιμάται ότι έχασε περίπου 125.800 στρατιώτες κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών επιθέσεών της, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Η Μόσχα χάνει 50 στρατιώτες για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο εδάφους που καταλαμβάνει.
Οι τακτικές «κρεατομηχανής» της Ρωσίας, όπως τις χαρακτηρίζει το ISW, σημαίνουν ότι η Μόσχα χάνει περισσότερους από 50 στρατιώτες για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο εδάφους που καταλαμβάνει.
Η Ουκρανία δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των δικών της δεδομένων για τους θανάτους των στρατιωτών, οπότε δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για τους τελευταίους μήνες.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι μόνο στο Κουρσκ έχουν χαθεί (νεκροί και τραυματίες) περισσότεροι από 38.000 Ουκρανοί στρατιώτες, ένας αριθμός που είναι αδύνατο να επαληθευτεί, όπως γράφει το BBC.
Ο Yuriy Butusov, ένας καλά δικτυωμένος αλλά αμφιλεγόμενος Ουκρανός πολεμικός ανταποκριτής, λέει ότι 70.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ άλλοι 35.000 αγνοούνται.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε τις αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι έχουν σκοτωθεί έως και 80.000 Ουκρανοί στρατιώτες, λέγοντας ότι είναι «πολύ λιγότεροι».
Ωστόσο, δεν έδωσε ο ίδιος μία πιο ακριβής εκτίμηση.
Αλλά αν τους συλλογιστούμε στο σύνολό τους, οι αριθμοί των απωλειών δείχνουν την τρομακτική ένταση των μαχών που διεξάγονται στο Κουρσκ και στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Όσο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, οι δυτικοί αξιωματούχοι δε βλέπουν κάποιο σημάδι ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον.
«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν να τεντώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας το μέγεθός του για να κατακλύσουν τις αμυντικές θέσεις και να επιτύχουν τακτικά κέρδη», δήλωσε ένας από αυτούς.
Πράγματι, ρυθμός της προέλασης της Ρωσίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την πρόοδο των στρατευμάτων της να βρίσκει εμπόδιο μόνο όταν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στην αναλογία των πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ενώ προηγουμένως η Ρωσία μπορούσε να εκτοξεύσει 13 βλήματα για κάθε ένα που ανταπέδιδε η Ουκρανία, η αναλογία είναι τώρα περίπου 1,5 προς 1.
Αυτή η δραματική μεταστροφή εξηγείται εν μέρει από την αυξημένη εγχώρια παραγωγή της Ουκρανίας, αλλά και τις επιτυχίες που είχε το Κίεβο, με πλήγματα σε αποθήκες που εμπεριείχαν ρωσικά και βορειοκορεατικά πυρομαχικά.
Στον σύγχρονο πόλεμο, το πυροβολικό είναι «ξεπερασμένο»
Αλλά στον πόλεμο του 21ου αιώνα, το πυροβολικό, αν και σημαντικό, δεν παίζει πλέον τόσο καθοριστικό ρόλο.
«Τα κακά νέα είναι ότι υπήρξε μια μαζική αύξηση στη χρήση ρωσικών βομβών ολίσθησης», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος, «με καταστροφικές συνέπειες στην πρώτη γραμμή του μετώπου».
Οι συγκεκριμένες βόμβες εκτοξεύονται από αεροσκάφη που πετούν βαθιά μέσα στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο και η χρήση τους έχει δεκαπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Οι βόμβες ολίσθησης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν μεταμορφώσει τη σύγκρουση, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να καινοτομήσει σε αυτούς τους τομείς.
«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει κάνει το πεζικό να φαίνεται αδύναμο, αν όχι παρωχημένο», είπε στο BBC ο Serhiy, ένας στρατιώτης πρώτης γραμμής, μέσω WhatsApp.
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Η Ουκρανία δεν ήταν πρόθυμη να μειώσει την ηλικία της υποχρεωτικής στράτευσης κάτω από τα 25 έτη, με τους στρατιώτες ηλικίας 18 έως 24 ετών να πηγαίνουν στον πόλεμο μόνο εθελοντικά.
Πιέσεις στη Ρωσική οικονομία
Αλλά η απροθυμία του πρόεδρου Βλάντιμιρ Πούτιν να πραγματοποιήσει νέο κύκλο κινητοποίησης ίσως να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του πληθωρισμού και η υπερχείλιση των νοσοκομείων.
Ακόμη, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, τα bonus που προσφέρονται σε όσους κατατάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις ανέρχονται μέχρι και στα 3 εκατομμύρια ρούβλια ή περίπου 28.500 ευρώ.
«Δεν υπονοώ ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC στο Κίεβο ένας δυτικός αξιωματούχος.
«Απλά λέω ότι υπάρχει αυξημένη πίεση», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από BBC