Παιδιά προσφύγων από τη Συρία εργάζονται σε εργοστάσια στην Τουρκία που φτιάχνουν ρούχα για βρετανικές εταιρίες, όπως αποκαλύπτει μυστική έρευνα της εκπομπής Panorama του BBC.
Η εκπομπή που θα μεταδοθεί απόψε, ανακάλυψε προσφυγόπουλα που έφτιαχναν ρούχα για λογαριασμό της βρετανικής εταιρίας λιανικής Marks & Spencer, του διαδικτυακού καταστήματος ASOS, των Zara και των Mango, με το μικρότερο να είναι μόλις 15 χρονών. Όπως διαπιστώθηκε, όλα τους εργάζονται επί πολλές ώρες έναντι μικρής αμοιβής, φτιάχνοντας και σιδερώνοντας ρούχα που στέλνονται στη Βρετανία.
Δημοσιογράφοι του BBC τράβηξαν φωτογραφίες με τα σήματα της Marks & Spencer στα εργοστάσια. Μερικοί σύροι πρόσφυγες εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα σε ένα εργοστάσιο που φτιάχνει τζιν για τις μάρκες Mango και Zara, χρησιμοποιώντας χημικά χωρίς κατάλληλη προστασία, ανέφερε το BBC. "Αν συμβεί κάτι σε κάποιον Σύρο, θα τον πετάξουν σαν ένα κομμάτι ύφασμα" εξομολογήθηκε ένας πρόσφυγας.
Η M&S δήλωσε πως εργάζεται με τον προμηθευτή της στην Τουρκία προκειμένου να προσφέρει νόμιμη απασχόληση σε όσους σύρους εργάτες απασχολούνται καθημερινά στο εργοστάσιο."Δεν είχαμε βρει στο παρελθόν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι σύροι εργάτες απασχολούνται σε εργοστάσια που μας προμηθεύουν, άρα είμαστε πολύ απογοητευμένοι από αυτά τα ευρήματα, τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά και είναι απαράδεκτα για το M&S" δήλωσε εκπρόσωπος του M&S. "Είναι ένα θέμα που λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη. Αλλά θα ήταν λάθος για εμάς να σχολιάσουμε πληροφορίες που δεν έχουμε δει" σχολίασε από την πλευρά του εκπρόσωπος της ASOS.
H Danielle McMullan, από το Business & Human Rights Resource Centre, τονίζει πως οι εταιρίες πρέπει να καταλάβουν πως είναι υπεύθυνες για όλο αυτό και να μην αρκούνται σε ένα "συγγνώμη, δεν το γνωρίζαμε". "Δεν φτάνει να λες δεν το ξέραμε, δεν είναι δικό μας λάθος. Έχουν την υποχρέωση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν που φτιάχνονται τα ρούχα τους και υπό ποίες συνθήκες" σημειώνει.
Πλέον πάρα πολλά ρούχα κατασκευάζονται στην Τουρκία επειδή είναι κοντά στην Ευρώπη και συνηθισμένη στο να ανταπεξέρχεται σε παραγγελίες της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι και που επιτρέπει στα καταστήματα λιανικής να διαθέτουν νέα σχέδια στα μαγαζιά τους πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν τα έφτιαχναν οπουδήποτε αλλού.
Η Τουρκία είναι η κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Περίπου τρία εκατομμύρια υπολογίζεται ότι ζουν εκεί και οι περισσότεροι δεν έχουν άδεια εργασίας οπότε καταλήγουν να δουλεύουν παράνομα σε εργοστάσια που φτιάχνουν ρούχα.
Έρευνα που διεξήγαγε το Reuters φέτος βρήκε επίσης αποδείξεις για προσφυγόπουλα από τη Συρία που εργάζονται σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία κάτω από παράνομες συνθήκες.