Μία γάτα στο Βέλγιο φαίνεται πως προσβλήθηκε από κορωνοϊό με πηγή της μετάδοσης την ιδιοκτήτριά της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές υγειονομικές αρχές, αποκλείοντας ωστόσο τον κίνδυνο επιμόλυνσης από το ζώο στον άνθρωπο.
Η υπόθεση διερευνήθηκε από επιστήμονες της κτηνιατρικής σχολής της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, πρόκειται για «μεμονωμένο κρούσμα», που δύναται να προκύψει από την «πολύ στενή επαφή ενός ανθρώπου με το ζώο», επεσήμανε ο Δρ Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των αρχών.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στο ζώο, όμως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως τα ζώα μπορούν να είναι φορείς της επιδημίας στην κοινωνία μας», επέμεινε ο ίδιος γιατρός, επικυρώνοντας την κρατούσα άποψη από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλον τον κόσμο.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Διατροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (Afsca) συμβουλεύει τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν τα κατοικίδια ζώα τους, αφού το τετράποδο πιθανόν να προσβλήθηκε από κορωνοϊό έπειτα από επαφή με την γυναίκα που το φρόντιζε.
Κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου από επιστήμονες που συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο ιολόγος Steven Van Gucht, δήλωσε για την υπόθεση πως η λοίμωξη φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. «Μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιδιοκτήτη, το ζώο ανέπτυξε επίσης συμπτώματα», δήλωσε ο ιολογολόγος Steven Van Gucht.
Σύμφωνα όσα ανακοινώθηκαν, η γάτα εκδήλωσε συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και δυσκολία στην αναπνοή. Πριν λίγες εβδομάδες, δύο σκυλιά στο Χονγκ Κονγκ είχαν επίσης βρεθεί με φορτίο κορωνοϊού στην μύτη και το στόμα τους αλλά δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα.
«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και όχι από ζώο σε άνθρωπο. Ο ιός δεν περνά κανονικά από ζώο σε άνθρωπο. Επομένως, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι μικρός» επισήμανε ο Van Gucht.
Σύμφωνα με τις συστάσεις των υπευθύνων στο Βέλγιο, εάν ένας ιδιοκτήτης μολυνθεί με τον κορωνοϊό, καλείται να κρατήσει μεν το κατοικίδιό του στο σπίτι αλλά να διατηρήσει την ελάχιστη επαφή με το ζώο. Σε κάθε περίπτωση, οι φιλόζωοι θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε χάιδεμα ενώ οι αρχές συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να «μην τρίβουν το πρόσωπό τους πάνω στο τρίχωμα των ζώων», ούτε και να αφήνουν τα ζώα να τους γλείφουν στο πρόσωπο.
Το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία των Ζώων (CNPA) δήλωσε ότι αυτό το περιστατικό δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας. «Τα ζώα δεν είναι φορείς της επιδημίας, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψετε το κατοικίδιό σας» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Washington Post, AFP και Guardian
σχόλια