Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα

Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter
Οι άνδρες του στρατού της Βενεζουελας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της αντιπολίτευσης υπό τον Χουάν Γκουαϊδό για να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν κυρίως οι ΗΠΑ, όπως διέταξε ο πρόεδρος Μαδούρο.
1

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε ένα κύμα βίας που συγκλόνισε τα σύνορα της Βενεζουέλας το Σάββατο.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν καθώς οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να αναιρέσουν την απαγόρευση της κυβέρνησης και να περάσουν την ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στη χώρα.

Κατά τη ΜΚΟ Foro Penal, που εναντιώνεται στην κυβέρνηση του Μαδούρο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, άλλοι 300 και πλέον τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.

Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter
Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας αύριο Δευτέρα στην Μπογοτά.

«Σας ζητάμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα», είπε απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουκουτά της Κολομβίας, πόλη στα σύνορα με τη χώρα του.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού της χώρας σε κρίση που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter
Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter

Ο Γκουαϊδό, που πέρασε την Παρασκευή στο έδαφος της Κολομβίας, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε πως θα είναι παρών αύριο στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας, όπου αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

«Τη Δευτέρα, θα συμμετάσχω στη συνάντηση της Ομάδας της Λίμας», προκειμένου «να συζητήσω με τους υπουργούς Εξωτερικών και τον (αμερικανό) αντιπρόεδρο Μάικ Πενς τις πιθανές διπλωματικές ενέργειες», μετά τη βίαιη αποτροπή της εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, τόνισε.

Στην Ομάδα της Λίμας, που ιδρύθηκε το 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, ενώ η Βενεζουέλα συγκλονιζόταν και τότε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τα βίαια επεισόδια της χθεσινής ημέρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κι εμπόδισαν διά της βίας τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθόριο. Η βοήθεια αυτή, τρόφιμα και φάρμακα, εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό, και το μεγαλύτερο μέρος της είχε αποθηκευτεί ως χθες στην Κουκουτά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονταν επίσης σε μια στρατιωτική βάση στη Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

«Σήμερα, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του καθεστώτος, ο κόσμος είδε το χειρότερο πρόσωπο της δικτατορίας της Βενεζουέλας», υποστήριξε ο Γκουαϊδό.

Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter
Βενεζουέλα: Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα- Ο Γκουαϊδό ζητά να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «περάσει στις πράξεις» 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διεμήνυσε το Σάββατο ότι η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

«Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία», συνέχισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Πομπέο χαρακτήρισε «μπράβους» και «ένοπλες συμμορίες» τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Μαδούρο.

«Εκφράζουμε τα βαθύτερά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Ενώνουμε τη φωνή μας με την απαίτησή τους να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM