Βερολίνο: Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση η παράταση των ερευνών από το Oruc Reis

Βερολίνο: Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση η παράταση των ερευνών από το Oruc Reis Facebook Twitter
EPA
0

Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση χαρακτήρισε το Βερολίνο την παράταση των ερευνών του Oruc Reis, μετά την επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξψτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Την Κυριακή η Τουρκία αποφάσισε την επέκταση της παράνομης NAVTEX, μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου. Σήμερα, Δευτέρα, η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα επισκεφθεί την Αθήνας και την Άγκυρα, με στόχο να γίνουν βήματα αποκλιμάκωσης και απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση για το αν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οι εντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ. και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε συνομιλίες με τις δύο πλευρές. «Πρόκειται για μια περιοχή όπου χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις», είπε και και για αυτό η κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον».

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Αθήνα

Τη Δευτέρα, η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX στην παράταση των ερευνών από το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας δέσμευσε περιοχή εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου, από τις 25 Αυγούστου έως τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου, για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανασκευάζει το «σχέδιο Γάζα» ο Τραμπ: «Οι Παλαιστίνιοι... θα επανεγκατασταθούν σε μοντέρνα σπίτια»

Διεθνή / Ανασκευάζει το «σχέδιο Γάζα» ο Τραμπ: «Οι Παλαιστίνιοι... θα επανεγκατασταθούν σε μοντέρνα σπίτια»

Με δηλώσεις του μέσω Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως οι Παλαιστίνιοι που θα εκδιωχθούν από τη Γάζα ώστε να ανοικοδομηθεί από τις ΗΠΑ, θα επιστρέψουν «σε καινούρια σπίτια»
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποσύρει κάθε εκκρεμή δέσμευση προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα»
LIFO NEWSROOM
Οι Παλαιστίνιοι και τα αραβικά κράτη απορρίπτουν την πρόταση του Τραμπ για την ανάληψη ελέγχου της Γάζας

Διεθνή / Οι Παλαιστίνιοι και τα αραβικά κράτη απορρίπτουν την πρόταση του Τραμπ για την ανάληψη ελέγχου της Γάζας

Το σχέδιο Τραμπ έχει απορριφθεί ήδη από χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, καθώς και από βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μορφή εξαναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμού θα συνιστούσε εθνοκάθαρση
LIFO NEWSROOM