Η απώλεια γεύσης και όσφρησης, ενίοτε με αόριστη διάρκεια, είναι ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα του κορωνοϊού, οπότε ασθενείς που διαγνώστηκαν με Covid-19 μπορεί να μην απολαμβάνουν για λίγο το φαγητό, αν όχι για πάντα.
Οι Ryan Riley και Kimberley Duke, σεφ από τη Βρετανία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δωρεάν βιβλίο μαγειρικής για να βοηθήσουν τους ασθενείς να απολαύσουν ξανά το φαγητό.
Το Taste & Flavour περιλαμβάνει 18 συνταγές για ανθρώπους που έχασαν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης λόγω κορωνοϊού.
We’ve written the world’s first FREE cookbook for people experiencing taste and smell changes as a result of long covid
— Ryan Riley (@RyanRileyy) April 22, 2021
Based on the some of the world first research from @smithbarryc, @abscentuk & @alteredeating and our own testing
It’s free globally at https://t.co/S9H3YyjXSP pic.twitter.com/O8CNhn8H7S
Το 2019, οι δυο τους ίδρυσαν την Life Kitchen, μια δωρεάν σχολή μαγειρικής για καρκινοπαθείς, των οποίων εξαφανίστηκε η γεύση. Καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της Covid-19, αποφάσισαν να επεκτείνουν τον τομέα τους σε ένα δωρεάν βιβλίο συνταγών με αφορμή την πανδημία.
Οι Riley και Duke έχασαν αμφότεροι τους γονείς τους από καρκίνο. «Έβλεπα τη μητέρα μου να περνάει όλη τη θλίψη και τον πόνο του να μην μπορεί να φάει», είπε ο Riley στο Insider.
Ωστόσο η δημιουργία του βιβλίου δεν ήταν απλή υπόθεση, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν κάτι που ονομάζεται «παροσμία», ήτοι διαστρεβλώνεται η αίσθηση της γεύσης αντί να χάνεται. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως το 80% της γεύσης πηγάζει από την όσφρηση, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη μυρωδιά επηρεάζει επίσης την αντίληψη της γεύσης.
Σε κάποιους ασθενείς με παροσμία, ο καφές μπορεί να μυρίζει σαν σκουπίδια και τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψητό κρέας και τα καρύδια ενδέχεται να φαντάζουν «απωθητικά, σχεδόν σαν σάπιο κρέας» στους γευστικούς κάλυκες, εξηγεί ο Riley.
Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι όμως δυο βασικά συστατικά σε πολλά πιάτα, οπότε οι Riley και Duke τα «αντικατέστησαν» με άλλες δυνατές γεύσεις όπως miso, μανιτάρια, παρμεζάνα και σάλτσα σόγιας.
Αφού πειραματίστηκαν με σχεδόν 300 συνταγές, κατέληξαν σε 18, που διατίθενται είτε με δωρεάν αποστολή του βιβλίο εντός Βρετανίας είτε κάνοντας download από εδώ ένα δωρεάν ψηφιακό αντίτυπο.